Журналісти вже наввипередки публікують інфографіки по проекту держбюджету на 2015 рік. Але там будь-який аналіз буде не зовсім точним, тому що багато статей «перетасували»: якісь відомства ліквідували, якісь перенесли під міністерства, а якісь (особливо в освіті та медицині) передали на місцеві бюджети. Крім того, журналісти традиційно не враховують інфляцію.

Я переглянув проект і можу поки що відзначити таке:

  • У реальних показниках (враховуючи інфляцію 21% у січні—листопаді цього року) заплановані доходи впадуть на 5,5%, а видатки — на 9%.
  • МВС — одне з небагатьох міністерств, видатки на яке зростуть навіть у реальних цифрах — на 4%. У тому числі на 10% збільшиться фінансування Нацгвардії (яка ще була внутрішніми військами у бюджеті на 2014 рік).
  • Витрати на Міністерство оборони номінально зростуть на 1 мільярд, а реально скоротяться на 12%. Може я чогось недопомітив, але поки що це виглядає як найбільша несподіванка: я чомусь думав, що бодай на армії вони економити не стануть.
  • У Пенсійний фонд буде перераховано 98 мільярдів — на 25 мільярдів більше, ніж минулого року — але це свідчить про розширення дірки у фонді, а не про зростання пенсій (якого, мабуть, не буде).
  • Хоча хтось днями обіцяв, що «дороги наступного року не будуватимуть», але в проекті бюджету передбачено зростання цієї статті, адекватне інфляції.
  • Дуже поріжуть Мінкульт та Космічне агентство — у два-три рази.
  • Найбільше абсолютне скорочення у проекті бюджету — субсидії на вугледобувну галузь. Замість 11 мільярдів туди виділять лише 4,5 мільярди.
  • Освіту, медицину і соціалку важко проаналізувати через перемішування статей, але поки що здається, що масштабних урізань там не буде. Просто, мабуть, не проіндексують зарплати (хоч і це дуже неприємно).

Взагалі, уряд явно розраховує на те, що інфляція зробить основну роботу з «фіскальної консолідації»: податкові надходження у гривнях виростуть, а доходи бюджетників — ні. Мінімальну зарплату планують підвищити на копійки, до 1284 гривень на грудень 2015 року, але купити за них тоді можна буде на чверть чи на третину менше товарів і послуг, ніж у січні цього року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *