Центр візуальної культури, «Політична критика» та видавництво «Медуза» запрошують на презентацію антології гендерних досліджень «Образ. Тіло. Порядок» та на лекцію Ірини Жеребкіної «Війна і мир Джудіт Батлер», що відбудуться у суботу, 27 грудня, о 18:00.

У своїй лекції Ірина Жеребкіна розгляне тезу Джудіт Батлер про радикальну рівність у філософії. Парадокс цієї тези полягає в тому, що радикальну рівність Батлер пропонує розуміти не як рівність суб’єктів, що традиційно передбачає рівність ідентичностей, а навпаки, як їхню нерівність: адже кожен суб’єкт перебуває у ситуації становлення іншим. Саме у зв’язку з цією нерівністю можна говорити про абсолютну рівність у філософії – рівність здатності до становлення іншим. Жеребкіна розгляне полеміку Батлер з Дельозом, Фуко та Аґамбеном стосовно питань політичної боротьби та політичного спротиву в умовах сучасного капіталізму.

Лекція відбудеться з нагоди виходу антології гендерних досліджень «Образ, тіло, порядок» у незалежному видавництві «Медуза». Антологія «Образ, тіло, порядок» – це міждисциплінарна збірка академічних та есеїстичних текстів на гендерну тематику з німецько- та англомовного просторів. Книжка містить статті з філософії, економіки, історії медицини, психоаналізу, кінознавства, історії мистецтва та юриспруденції. У збірці представлені тексти Джудіт Батлер, Ельфріди Єлінек, Ненсі Фрейзер, Крістіни фон Браун та інших.

Ірина Жеребкіна – докторка філософських наук, професорка кафедри теорії культури та філософії науки в Харківському національному університеті ім. В.Н. Каразіна, директорка Харківського центру гендерних досліджень, головна редакторка журналу «Гендерні дослідження». Займається гендерною та феміністською теорією, феміністською деконструкцією політичної антропології дорадянських та пострадянських суспільств, філософською антропологією та сучасною політичною філософією.

Вхід вільний

Організаційний партнер – видавництво «Медуза»
Medusa_Logo

Захід відбудеться за підтримки Фонду ім Гайнріха Бьолля в Україні
Druck

За підтримки ERSTE Foundation
350px-ERSTE_Stiftung_Logo

Інформаційний партнер:
04edb8ec-4d0b-4a6a-a76a-a926435b63192

Контакти:

+38097 436 98 99 (Юстина Кравчук)
vcrc@vcrc.org.ua
facebook.com/vcrc.org.ua
vcrc.org.ua

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *