З 28 січня до 28 лютого в Центрі візуальної культури (вул. Глибочицька, 44) відбудеться виставка «Надбудова», яка представить найцікавіші проекти київського повоєнного неомодернізму в архітектурі. На виставці будуть уперше показані проекти видатних київських архітекторів – як реалізовані, так і нереалізовані, – а також простежено трансформацію їхніх утопічних задумів.

Відкриття виставки – 28 січня о 19:00

Виставка «Надбудова» є одним із результатів багаторічного дослідження радянського неомодернізму в Україні. Раніше це дослідження лягло в основу виставок «Радянський модернізм 1955-1991: Невідомі історії» в Architektur Zentrum Wien (2012), Trespassing Modernities в галереї SALT Galata, Стамбул (2013), та Parallel Modernities нa 31-ій бієнале в Сан-Паулу (2014). В рамках проекту було проведено численні інтерв’ю з архітекторами Києва та інших міст України, а також архівні дослідження. Виставка «Надбудова» уперше в систематизованій формі представить київську частину дослідження.

Центральне місце на виставці посідає творчість архітектора Едуарда Більського – автора та співавтора знакових для київського неомодернізму проектів Палацу піонерів, автовокзалу, житлового масиву Виноградар. Його ескізи, рисунки та проектні матеріали демонструють масштаб утопічного мислення київських архітекторів. Постать архітектора Флоріана Юр’єва (автора “київської тарілки” поблизу метро «Либідська») розглядається як втілення “синтезу мистецтв” в архітектурі. Трагічна історія київського Парку пам’яті авторства Ади Рибачук та Володимира Мельниченка буде представлена фільмом Ізраїля Гольдштейна «Стіна». Крім того, на виставці будуть представлені проекти архітекторів Михайла Будиловського, Анатолія Добровольського, Йосипа Каракіса, Авраама Мілецького, Наталії Чмутіної, Володимира Шевченка, Валентина Штолька та інших.

«На початку 1960-х архітектура Києва заговорила інтернаціональною мовою повоєнного неомодернізму, – пишуть організатори виставки. – В авангарді цього процесу опинилося середовище архітекторів, художників та інженерів, для яких архітектура і будівництво були одними із багатьох елементів модерністського світогляду. Архітектори претендували на роль деміургів, що втілюють тотальні твори мистецтва, а художники, відповідно, прагнули бути повноцінними співавторами архітектурних проектів. Це була спроба перетворити місто на середовище для реалізації художнього мислення – на противагу жорсткій уніфікації міського середовища у форматі типової забудови та житлових масивів».

Дослідницька група проекту – архітектори Олексій Биков та Олександр Бурлака, культуролог Олексій Радинський.

Виставка працює щодня, крім понеділків, з 13:00 до 19:00

Вхід вільний

Виставка проходить в рамках проекту Центру візуальної культури Unrendered Spaces та за підтримки ERSTE Foundation
350px-ERSTE_Stiftung_Logo tumblr_static_unrendered_spaces_nazva_red

unrenderedspaces.tumblr.com

Партнер проекту:
dovzhenko

Інформаційний партнер:
04edb8ec-4d0b-4a6a-a76a-a926435b63192

Контакти:

+38096 4929600 (Наталка Нешевець)
vcrc@vcrc.org.ua
facebook.com/vcrc.org.ua
vcrc.org.ua

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *