Центр візуальної культури та «Політична критика» запрошують на лекцію дослідника міста Ігоря Тищенка, що відбудеться у середу, 18 лютого, о 19:00.

В своїй лекції Ігор розповість про один з ключових об’єктів на виставці «Надбудова» – проект житлового масиву Виноградар. Незавершений культурний центр Виноградаря і досі вражає мешканців району своїми розмірами і нетиповими формами. Проектуючи масив на початку 1970-х, архітектор Едуард Більський розумів своє завдання як організацію естетично повноцінного житлового середовища в умовах типового житла. Створюючи штучний, «соціалістичний» житловий ландшафт на колишніх сільськогосподарських землях, поглинутих містом, він керувався ідеєю паралельного існування людини і природи (як гуманістичної опозиції панівній зі сталінських часів ідеології «підкорення»). Для цього архітектор застосовував всі можливі (ідеологічні й архітектурні) на той час засоби збереження існуючого рельєфу і флори. Зокрема, неочевидні чергування архітектурних об’ємів, активну роботу з перспективою на рівні пішохода, колористичні вирішення фасадів, авторські споруди і скульптурну пластику. Чи вдалося зробити з Виноградаря ідеальний житловий масив? Адже його ядро – величезна алея з культурним центром – так і залишилось незавершеним, хоча будівництво району розпочалось ще в 1974-му; так само не було створено рекреаційну зону біля Синього озера. До того ж, одна важлива складова будь-якого ідеального міста так і не була врахована на Виноградарі. Як саме естетично повноцінне житлове середовище змінилось за чверть століття стрімких міських трансформацій і, найголовніше, як змінились повсякденні практики його мешканців – про це поговоримо на лекції.

Ігор Тищенко – дослідник міста, аспірант НаУКМА (кафедра культурології). Працює у Центрі дослідження суспільства. Займається вивченням урбанізаційних процесів і повсякденних практик у пострадянських містах, історією радянської архітектури, моніторингом містобудівної політики в Україні. Наукові зацікавлення – антропологія міста, міська повсякденність і місцеві спільноти, радянський кінематограф, історія радянської архітектури і містобудування.

Вхід вільний

Лекція відбудеться в рамках виставки «Надбудова», що триває в Центрі візуальної культури до 28 лютого

За підтримки ERSTE Foundation та Charles Stewart Mott Foundation
350px-ERSTE_Stiftung_Logo Mott-Logo-PMS-315-and-black

Виставка «Надбудова» проходить в рамках проекту Центру візуальної культури Unrendered Spaces

tumblr_static_unrendered_spaces_nazva_red

unrenderedspaces.tumblr.com

Партнер проекту:
dovzhenko

Інформаційний партнер:
04edb8ec-4d0b-4a6a-a76a-a926435b63192

Контакти:

+38096 4929600 (Наталка Нешевець)
vcrc@vcrc.org.ua
facebook.com/vcrc.org.ua
vcrc.org.ua

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *