Центр візуальної культури, «Політична критика» та Docudays UA запрошують на дискусію «Чи пропаганда існує насправді?», що відбудеться у вівторок, 24 березня, о 19:00.

«Пропаганда» – термін, що фігурує в законодавстві, медіа, публічному та політичному дискурсі. Контр-пропаганда – політична боротьба в медійному полі – стала завданням, над яким працює як державний апарат, так і громадянський сектор. Однак, зміст самого терміну «пропаганда» залишається непрозорим, а його вживання є значною мірою інтуїтивним, а отже, спирається на непроговорені ідеологічні та політичні преференції та упередження.

Така розмитість має своїм наслідком також втрату довіри до фактів, до будь-яких свідчень чи доказів, врешті, – до розмивання реальності загалом.

Що може документалістика протиставити у цій ситуації? З одного боку, її, наче німб, супроводжує пафос правди, з іншого – саме це робить її ідеальним знаряддям, медіумом пропаганди.

Метою дискусії буде проблематизація поняття пропаганди сьогодні, а також з’ясування того, чи можливе непропагандистське зображення війни, зокрема, в документалістиці, щоб врешті, провести певні межі між пропагандою та ангажованою позицією, між пропагандистом та антагоністом.

Учасники дискусії:

Ольга Брюховецька – кандидатка філософських наук, доцент кафедри культурології НаУКМА, культуролог, кінознавиця, викладачка Національного університету «Києво-Могилянська академія». Читає курси «Візуальна культура», «Теорія комунікації», «Масова культура».

Мустафа Найєм – народний депутат, у минулому – журналіст. Один із засновників і головний редактор Громадського телебачення, раніше – працівник газети «Коммерсантъ», дописувач інформаційного порталу «Українська правда», активіст журналістського руху «Стоп цензурі!».

Светла Турнін (Канада) – кінознавиця, культуролог, співзасновниця і виконавча директорка Cinema Politica. Співредакторка книги «Показати владі правду: читанка документального активізму», організаторка майстер-класів та дискусій про політику відбору фестивальних програм, документальне кіно та активізм на міжнародних фестивалях і конференціях.

Євген Федченко – кандидат політичних наук, доцент, директор Школи журналістики Національного університету «Києво-Могилянська Академія», журналіст-міжнародник, співзасновник Stopfake.org, організатор тренінгів з репортерських навичок, виробництва телевізійних новин, документального виробництва для міжнародних неурядових організацій (ОБСЄ, DFID, PRESS NOW).

Павел Шеремет – білоруський, російський та український журналіст, автор документальних фільмів «Дике полювання» та «Дике полювання – 2», «Чеченський щоденник», «1991 – останній рік імперії», «Страта Саддама. Війна без переможця» та багатьох інших. Лауреат премії ОБСЄ за демократію і за захист прав людини у сфері журналістики.

Модератор – Василь Черепанин

Дискусія відбудеться в рамках Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA.

Вхід вільний

Організаційний партнер – Docudays UA
DD-logo-2013-blue

За підтримки ERSTE Stiftung та Charles Stewart Mott Foundation
350px-ERSTE_Stiftung_Logo Mott-Logo-PMS-315-and-black

Інформаційні партнери:
04edb8ec-4d0b-4a6a-a76a-a926435b63192 cultprost

Контакти:

+38063 1481204 (Назарій Совсун)
vcrc@vcrc.org.ua
facebook.com/vcrc.org.ua
vcrc.org.ua

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *