Центр візуальної культури та «Політична критика» запрошують на відкриття виставки «Кажуть, там ти знайдеш своє щастя», що відбудеться у середу, 20 травня, о 19:00. Виставка триватиме до 15 червня 2015 року.

Політичну карту світу можна розглядати як музей колективних фантазій, що вибороли колись шматок території для свого втілення. Деякі з них померли, не витримавши випробування реальністю, однак продовжують блукати своїми володіннями у вигляді привидів, деякі поступилися простором іншим мріям, деякі здійснюють експансію, претендуючи на розширення територій. Однак є також карта уявного світу, де існують мрії спільнот, що зазнали поразки або, навпаки, ще тільки народжуються і ведуть боротьбу за своє місце в реальності.

Протягом року наші уявлення про державу, які здавалися очевидними, перетворилися на відкриті запитання. Майдан, який порівнювали з утопічною республікою, поставив питання про співвідношення суспільства і держави, породив сплеск проектів щодо її трансформації. У нас на очах відбулася зміна знайомого контуру, звичний візуальний образ держави Україна тепер в конфлікті з її реальними кордонами, а сотні тисяч людей одного дня прокинулися в іншій країні. Ми стали свідками того, як політичні утопії, помножені на потенціал сучасних медіатехнологій, втілюються в життя, нарощуючи кількість переглядів у соцмережах та кількість знищених людських життів.

Відкриті запитання вимагають відповідей. Ми маємо поглянути на карту сучасної політичної уяви, щоб побачити ті шляхи, якими ми прямуємо в пошуках спільного щастя, щоб наново осмислити поняття і образи, на яких будуються сьогодні політичні відносини, але також і наші мрії та фантазії.

Учасники: Atelier Populaires de Paris (Франція), Бабі Бадалов (Азербайджан, Франція), Яель Бартана (Ізраїль), Володимир Воротньов (Україна), IRWIN Group (Словенія), Нікіта Кадан (Україна), Хуан-Пабло Маціас (Мексика), Сергій Попов (Україна), Олексій Радинський (Україна), Томаш Рафа (Словаччина), Микола Рідний (Україна), Шон Снайдер (США), Татьяна Фьодорова (Молдова), Fokus Grupa (Хорватія), Хаім Сокол (Росія).

Куратори: Сергій Климко, Леся Кульчинська

Виставка відбудеться в рамках проекту «Експлуатація уяви», присвяченого дослідженню політичної уяви в епоху її технічної відтворюваності та здатності сучасного мистецтва відстоювати право на конструювання суспільства.

Вхід вільний

Проект проходить за підтримки Фонду ім. Рози Люксембург
rosa

За підтримки ERSTE Stiftung та Charles Stewart Mott Foundation
350px-ERSTE_Stiftung_Logo Mott-Logo-PMS-315-and-black

Інформаційні партнери:
04edb8ec-4d0b-4a6a-a76a-a926435b63192 cultprost

Контакти:

+38096 4929600 (Наталка Нешевець)

vcrc@vcrc.org.ua
facebook.com/vcrc.org.ua
vcrc.org.ua

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *