Переклав Юрій Черната

Захоплення Тель-Аб’яду в північній Сирії переважно курдськими силами YPG/YPJ в понеділок означає суттєву поразку ІДІЛ усього через кілька тижнів після низки перемог джихадистів в Іраку та Сирії, у ході яких вони захопили міста Рамаді та Пальміру. Ця поразка здивувала багатьох — не в останню чергу тому, що довгий час Тель-Аб’яд вважали твердинею ІДІЛ.

Місто Тель-Аб’яд розташоване на турецькому кордоні на північ від Ракки, а також лежить прямо між двома курдськими кантонами Кобане та Джезіре. Взяття Тель-Аб’яда означає прорив для сил YPG/YPJ, адже це дає сирійським курдам контроль над 400-кілометровою ділянкою кордону з Туреччиною, а також дозволяє з’єднати два з трьох їхніх кантонів.

Відколи було звільнено Кобане, сирійські курди прагнули об’єднати всі три курдські кантони, з яких складається Рожава — де-факто автономний регіон у західному Курдистані. Об’єднання Джезіре — найбільшого та найбезпечнішого кантону — з Кобане вважається життєво необхідним кроком для захисту Кобане, нещодавно звільненого після того, як його практично повністю захопили ІДІЛ на початку цього року. Досі Тель-Аб’яд міцно стояв на заваді цим прагненням.

Стратегічне значення Тель-Аб’яда полягає, зокрема, в тому, що воно межує з турецьким містом Акчакале, завдяки чому кордон у цьому місці був дірявий, і крізь нього джихадистам було найпростіше переходити з Туреччини в Сирію. Через це поширеною була думка, що знадобиться не один тиждень, аби вибити ІДІЛ із цього міста, але натомість ІДІЛ капітулювали під тиском повітряних ударів США та їхніх союзників і наступу курдів. Після поразки в Тель-Аб’яді ІДІЛ контролюють уже лише один перетин кордону з Туреччиною — місто Джераблус на захід від Кобане.

Курди об’єднані, ІДІЛ розділені

Зайнявши Тель-Аб’яд, сирійські курди змогли утворити коридор між Джезіре та Кобане. У понеділок по соцмережах ходили фотографії, на яких воячки та вояки з кантону Джезіре обіймають своїх товаришів і товаришок із Кобане. Такі зображення підкреслюють зростання сил курдів у Північній Сирії і символізують їхню, без сумніву, найбільшу перемогу з часу визволення Кобане.

Під час облоги Кобане найвразливішим місцем курдів була ізольованість міста. Коли ІДІЛ притиснули Кобане зі всіх боків до турецького кордону, курдам із інших кантонів, які не могли дістатися до обложеного міста, залишалось лише безпомічно дивитися на наступ ісламістів. Навіть після того, як курди відбили ІДІЛ, вразливість Кобане лишалася більш ніж очевидною.

Оскільки Тель-Аб’яд був плацдармом для наступу ІДІЛ на Кобане, поширеною була думка, що Кобане не буде по-справжньому в безпеці, доки Тель-Аб’яд не буде захоплений. Через це курдська партія в Сирії — Демократична народна партія (PYD) — тривалий час заявляла про необхідність захопити Тель-Аб’яд, щоб створити коридор між Кобане та Джезіре, таким чином зміцнивши свій контроль над Північною Сирією.

Ще однією серйозною проблемою, з якою зіткнулися захисники Кобане, був брак мобільності бійців, здатних перейти в Кобане. Хоча потік бійців із різних територій Рожави та Турецького Курдистану був безперервним, більш загартовані партизани з РПК (Робітничої партії Курдистану) не могли прийти на допомогу, бо нелегальний перетин турецького кордону вважався надто ризикованим. Але тепер, після перемоги в Тель-Аб’яді курди вперше контролюють смугу землі, що простягається від іракського кордону до Кобане, що дозволяє їм вільно пересуватися між цими територіями. Це стане значним поштовхом  для подальших військових операцій курдів у Сирії.

В той час як перемога в Тель-Аб’яді стала серйозним проривом для курдів, закріпивши їхній вплив як найсерйознішої військової сили в північно-східній Сирії, захоплення міста також є значною поразкою ІДІЛ. Ракка — перше велике місто, захоплене ІДІЛ, котре зараз вважається фактичною столицею так званої Ісламської держави — нині виглядає значно більш вразливим. Тель-Аб’яд, найімовірніше, будуть використовувати у якості плацдарму для подальших операцій у провінції Ракка, і теперішня відносна ізольованість ІДІЛ зробить оборону їхньої фактичної столиці набагато важчою.

Без шляхів сполучення з Туреччиною між Кобане та іракським кордоном єдиний шлях ІДІЛ до Туреччини проходить по території на захід від Кобане. Цей новий стан справ значно послаблює можливості ІДІЛ обороняти Ракку, а нещодавні повідомлення про те, що джихадисти риють окопи на північ від міста Ракка показують, що вони не віддадуть контроль над містом так легко, як в Тель-Аб’яді.

Є багато свідчень про те, наскільки слабко опирались бойовики Ісламської держави, коли курди заходили в прикордонне місто. Очевидці бачили, як одні джихадисти тікають у бік міста Ракка, тоді як інші переходили в Туреччину, переодягнувшись біженцями. Цей відступ демонструє відхід від попередньої політики ІДІЛ у Кобане, де джихадисти чотири місяці безуспішно намагалися захопити місто. Схоже, Ісламська держава не хоче повторення цієї важливої поразки, яка безсумнівно погано вплинула на їхній бойовий дух.

YPG/YPJ в Тель-Аб’яді

Хоча захоплення Тель-Аб’яду було серйозним успіхом, усе ж лишається під питанням, наскільки легко курди зможуть утримати контроль над містом. Оскільки більшість місцевих курдів втекли звідси після початку наступу ІДІЛ у минулому році, переважна більшість цивільного населення, яке залишилося, — араби. Поки що не ясно, чи будуть готові місцеві жителі підтримати YPG/YPJ, адже, попри наявність у них арабських батальйонів, багато арабів сприймають YPG/YPJ як силу, що представляє виключно курдські інтереси. Так само в рядах YPG/YPJ поширена недовіра до місцевих арабів, яких підозрюють у підтримці ІДІЛ.

З огляду на це курди вступили в Тель-Аб’яд під прапорами коаліції, відомої як Буркан аль-Фірат (Вулкан Євфрату), до якої, крім YPG/YPJ, входять також батальйони Вільної сирійської армії. Єдність між арабськими та курдськими підрозділами має стати ключем для збереження довіри місцевого арабського населення, і курди планують використовувати цю стратегію в своєму подальшому наступі на райони, де більшість населення становлять араби.

Ще один важливий наслідок перемоги в Тель-Аб’яді пов’язаний із роллю Туреччини в конфлікті. YPG/YPJ, без сумніву, негайно зупинять постійний потік джихадистів із прикордонного турецького міста Акчакале в Тель-Аб’яд. Турецький президент Ердоган уже висловив невдоволення останніми подіями, але Туреччині давно пора переглянути свою політику щодо Сирії.

Із самого початку конфлікту Туреччина закрила кордон для біженців, які тікали з зони бойових дій: є навіть відео, яке демонструє, як джихадисти ІДІЛ силою відтісняють біженців від кордону, а турецькі силовики в це не втручаються. Більше того, за свідченнями очевидців, сотні ісламістів тікали до Туреччини під виглядом біженців, що ще раз підкреслює приховану підтримку, яку Туреччина надає джихадистам.

Після того, як правляча Партія справедливості та розвитку втратила більшість у парламенті в результаті нещодавніх виборів у Туреччині, до політики Ердогана в Сирії прикуті пильні погляди. Військові успіхи курдських підрозділів є невтішним розвитком подій для президента, налаштованого проти перспективи утворення курдської автономії в північній Сирії.

Політика Туреччини з протидії будь-якому просуванню курдів у Сирії, а також негласна підтримка операцій ІДІЛ у турецько-сирійській прикордонній зоні стають украй проблематичними. Туреччина тепер ділить 400-кілометровий кордон з Рожавою, і для неї саме час визнати PYD і регіональну адміністрацію як легітимну силу і ключового партнера у боротьбі проти екстремізму в Сирії.

Перекладено за: Yvo Fitzherbert. Rojava cantons connected after major Kurdish victory. In: Roarmag.

Поки переклад готувався до публікації, курдські сили просунулися далі на південь, захопивши місто Аін-Асса, розташоване всього за 50 км від столиці самопроголошеного халіфату — міста Ракка.

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *