Центр візуальної культури та «Політична критика» запрошують на презентацію фото-есеїстичної книги «Українська ніч» та відкриття виставки Мірона Цовніра, що відбудеться у суботу, 20 червня, о 18 годині. Виставка триватиме до 12 липня 2015 року.

«Українська ніч» – фото-есеїстична книжка Мірона Цовніра і Катерини Міщенко, яку можна назвати моментальним знімком України, що увібрав у себе численні історії міського життя та драматичні ландшафти різних регіонів країни. Це подорож на край суспільства, радикальна і поетична водночас. Книжка вийшла 2015 року в німецькому видавництві Spector Books Leipzig у двох версіях: англо-українській та німецько-українській.

У 2012/13 роках Мірон Цовнір і Катерина Міщенко їздили по Україні, досліджуючи і документуючи соціальні окраїни і темні сторони повсякденного життя країни. Цовнір фотографував людей, ситуації, міські пейзажі, зокрема – життя бездомних підлітків Одеси, безпритульних на київському вокзалі, наркозалежних людей у Полтаві, сирітський притулок у Чернівцях, останній український парад 9 травня 2013 року в Севастополі, індустріальний спустошений пейзаж Донбасу, і насамкінець – київський Майдан у березні 2014 року.

Фотографії Цовніра і есе Міщенко утворюють поетичний документ глибоких соціальних розривів, який можна прочитати як епілог до тих змін, яких сьогодні зазнає Україна.

«Українська ніч» – третя виставка Мірона Цовніра в Україні у Центрі візуальної культури. Перша виставка 2011 року представила найкращі роботи Цовніра за останні 30 років та супроводжувалася ретроспективою його фільмів. Друга виставка «Окраїна» 2012 року представила фотографії з Києва, Лодзі, Москви й Варшави й була присвячена так званим «громадянам окраїн» – відкинутим суспільством міським маргіналам у Східній Європі.

Про авторів:

Мірон Цовнір (Miron Zownir) – фотограф, письменник, режисер. Народився 1953 року в сім’ї українця та німкені в Карлсруе (Німеччина). У 20 років він поїхав до Берліна, де самостійно навчився фотографувати і знімав активний на той час панк-рух. 1980 року емігрував до США і прожив 15 років в Нью-Йорку, Лос-Анджелесі та Піттсбурзі. Там він робив експресіоністичні чорно-білі портрети суспільних аутсайдерів. Міжнародні виставки і публікації виявили стилістичну близькість фотографа до таких митців авангарду, як Нен Ґолдін та Сінді Шерман. 1998 року вийшла його фотокнига Radical Eye («Радикальний погляд»), 2010 – The Valley of the Shadow («Долина тіней») (обидві у видавництві Gestalten).

Катерина Міщенко – есеїстка, видавчиня і перекладачка, яка живе у Києві. Співзасновниця та редакторка незалежного видавництва «Медуза». В минулому викладала історію літератури в Київському лінгвістичному університеті, працювала перекладачкою та координаторкою в правозахисній та соціальній сфері, видавала літературно-мистецький журнал «Простори». Міщенко перекладає німецькі літературні твори (Альфред Дьоблін, Дурс Ґрюнбайн, Ґюнтер Брус), академічні й філософські тексти (Теодор Адорно, Вальтер Беньямін, Кеті Чухров). Її есе виходили в українських та міжнародних журналах, а також у антологіях німецького видавництва «Зуркамп», присвяченим Євромайдану та військовому конфлікту в Донецькій і Луганській областях.

Вхід вільний

Подорож Україною, підготовка матеріалів книжки та її презентація відбуваються в рамках програми “Grenzgänger” фонду ім. Роберта Боша

rbs_logo_rgb_72 dpi_3 cm breit

За підтримки ERSTE Stiftung та Charles Stewart Mott Foundation
350px-ERSTE_Stiftung_Logo Mott-Logo-PMS-315-and-black

Інформаційні партнери:
04edb8ec-4d0b-4a6a-a76a-a926435b63192 cultprost logo_photocult_RGB_full_ukr

Контакти:

+38096 4929600 (Наталка Нешевець)

vcrc@vcrc.org.ua
facebook.com/vcrc.org.ua
vcrc.org.ua

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *