Дослідження, проведене вченими з Йоркського університету та центру «Криза», показало, що якнайшвидша допомога людям, які опинилися на вулиці, є вигідною для суспільства. Зокрема, негайна допомога може дозволити зекономити від 3 аж до 18 тисяч фунтів на рік на одного бездомного в такій країні як Британія.

Звіт дослідників «Якою ціною? Оцінка фінансових затрат на бездомність однієї людини у Великій Британії» є спробою підрахувати, які видатки несе держава в результаті того, що хтось залишається бездомними протягом 12 місяців. Вони проаналізували чотири сценарії:
– 19-річна бездомна дівчина, яка змушена була залишити батьківський дім, тиняється по «вписках» у знайомих, але врешті опиняється на вулиці;
– чоловік 30 з чимось років, який втратив свою роботу і тепер вимушений спати на вулиці;
– чоловік із розладами у здатності навчатися, який став бездомним внаслідок втрати члена сім’ї, який його утримував;
– та дівчина 20 з чимось років, яка втекла з дому від сімейного насильства.

У всіх випадках видатки на соціальні служби, медичну допомогу, поліцію тощо перевищували видатки на допомогу людям, направлену на те, щоб не дати їм опинитися на вулиці.

Слід окремо зазначити, що дослідники рахували лише безпосередні державні видатки  і не враховували опосередковані втрати економіки від бездомності: бездомні люди більш схильні до психологічних та фізичних хвороб, можуть брати лише обмежену участь у ринку праці, економічному та соціальному житті і так далі.

Автор звіту Ніколас Пліс, старший науковий співробітник Центру житлової політики, так прокоментував це дослідження:

«Ми тільки зараз починаємо розуміти справжню економічну ціну бездомності для британського суспільства. Ми вже давно знаємо людську ціну бездомності: безхатьки є вразливими до фізичних та ментальних захворювань; також люди, що опинилися на вулиці, з великою ймовірністю втрачають можливість отримати другий шанс у житті. Спираючись на попередні дослідження в США й Австралії та нашу власну роботу в ЄС у рамках проекту Європейської обсерваторії бездомності, це дослідження […] тепер допомогло нам зрозуміти реальну економічну ціну бездомності у Великій Британії.

Один із основних висновків із цього дослідження […] полягає в тому, що тривала бездомність може створювати надзвичайно велике додаткове фінансове навантаження на суспільство. Профілактика бездомності, а також швидка допомога тим, хто все ж опинився на вулиці, не тільки зменшує людську ціну бездомності, але також може допомогти суттєво зменшити бюджетні витрати […].

Профілактика бездомності не тільки рятує життя, але і зменшує бюджетні видатки. Надзвичайно важливо, щоб бездомні люди отримували допомогу одразу, на перших етапах бездомності. Втім, як ми знаємо з попередніх досліджень, люди, що опинилися без житла і просять владу про допомогу, дуже часто отримують відмову і не мають іншого вибору, ніж залишитися на вулиці. Ми маємо змінити наше законодавство так, щоб воно забезпечувало бездомних людей необхідною їм допомогою».

За матеріалами Phys.org та InsideHousing.

Читайте також:

Аргумент на користь базового доходу

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *