Публічна бібліотека Торонто запустила проект зі встановлення автоматичних машин для видачі книжок на станціях метрополітену. Пробну книжкову машину, фінансовану з міського бюджету, буде встановлено на станції Union наприкінці року, і якщо справа виявиться успішною, то такі кіоски будуть розповсюджені на інші станції однієї з найбільш навантажених пасажирами ліній — Eglinton Crosstown.

У такий спосіб бібліотекарі прагнуть збільшити кількість читачів та зробити самі бібліотеки більш доступними для громадян, які через напружений графік не мають змоги потрапити до бібліотек або проживають у віддалених передмістях. Книги та журнали з такої машини можна буде позичити на декілька днів, як у звичайній бібліотеці, взяти для читання у поїздках протягом дня або ж погортати одразу на станції.

Пасажири, які поспішають на роботу чи у справах, зможуть взяти обрану книгу простим дотиком своїх бібліотечних карток до спеціального табло у будь-який час доби. Завдяки такому самому дотику можна побачити, які саме книжки зараз є в автоматі. Принцип використання такої «бібліотеки» можна побачити тут.

Перші спроби встановити подібні автомати з книгами в Канаді було здійснено ще у 2010 році в Оттаві. Подібну мету — надати доступ до книжок усім — мають і мережі публічних бібліотек Bibliometro та Biblioestacion, що успішно функціонують на станціях метро у містах Латинської Америки — Боготі, Сантьяго та Сан-Паулу. На відміну від невеликих канадських книжкових автоматів, вони вміщають до 1500 книжок та є набагато більш персоналізованими.

За матеріалами Thestar.com і Librarymine.wordpress.com

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *