Науковці з клініки Мейо винайшли метод перепрограмування ракових клітин, який дозволяє повернути їх до нормального стану.

Коли клітини стають старими та ось-ось готові померти, вони мали би припинити розмножуватися. Цей процес контролюють «біологічні процесори», які називаються «мікро-РНК». Вони «годують» клітину рівно тією мірою, щоб протеїн PLEKHA7 унеможливив поділ. У випадку раку мікро-РНК не доставляє достатньо протеїну, і клітини починають неконтрольовано розмножуватися, в результаті чого і з’являється пухлина.

У журналі Nature (випуск, присвячений клітинній біології) нещодавно була опублікована стаття, в якій описані результати дослідження, що було проведене в клініці Мейо. Група вчених у результаті дослідження прийшла до висновку, що якщо ввести мікроРНК прямо у пухлину, рівень протеїну PLEKHA7 повертається до нормального і ракові клітини перестають розмножуватися.

На сьогоднішній день досліди проводилися лише з людськими клітинами в лабораторії, але дослідники вважають, що одного дня цей метод все ж дозволить долати рак без важкої хіміотерапії та хірургічного втручання.

Джерело: Futurism.com

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *