Так виглядає модель реактора ARC. Як стверджують вчені, він може давати ту саму енергію, займаючи менше місця та потребуючи менше ресурсів, ніж уже наявні реактори.

Коли говорять про потенційні переваги термоядерної енергії, то це зазвичай звучить неймовірно: невичерпна, чиста і безпечна енергія, для виробництва якої потрібен лише водень — найпоширеніший хімічний елемент у Всесвіті.

Але, як це часто буває з перспективними технологіями, диявол криється в деталях. Добувати термоядерну енергію навчилися ще в п’ятдесятих, але досі не могли робити це ефективно. Термоядерний процес споживав більше енергії, ніж продукував.

Дослідники з Массачусеттського технологічного інституту стверджують, що змінили це, і представляють проект компактного термоядерного токамак-реактора. Розроблений реактор обладнаний надпровідними магнітами, які уможливлять його стабільну і ефективну роботу. Вони прогнозують, що завдяки їхній розробці можна створити реактор, який би міг забезпечити електрикою близько 100 тисяч людей.

Термоядерний реактор набагато безпечніший, ніж його ядерний аналог, у питанні радіації: Його радіоактивні відходи мають короткий період напіврозпаду.

Нагадаємо, що у 2020 році у Франції має розпочати свою роботу ІТЕР — проект міжнародного експериментального термоядерного реактора.

Джерела: Futurism та Epoch Times

 

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *