Як показало недавнє дослідження громадської думки в Каталонії, 72,3% мешканців регіону виступають за введення універсального базового доходу в розмірі 650 євро на місяць.

Лише 20% опитаних сказали, що вони скоріше не погоджуються з необхідністю таких виплат, тоді як 7,6% не визначилися. Під час опитування базовий дохід був означений як «дохід у розмірі 650 євро на місяць, що надаватиметься кожному громадянину і буде забезпечений завдяки фінансовій реформі, а саме перерозподілу доходів найбагатших 20% на користь усіх інших».

Дослідження, під час якого опитали 1600 людей із Каталонії, було проведене цього липня компанією Gesop на замовлення Red Renta Basic — представника BIEN (Basic Income Earth Network — Мережі за повсюдний базовий дохід) в Іспанії. Опитування стало ще одним доказом зростання підтримки базового доходу серед європейців: попередні опитування показали, що у Франції 60% населення підтримує цю ідею, а в Фінляндії — 80%.

Ставлення до базового доходу відрізняється й у відповідності до політичних поглядів. Жителі Каталонії з лівими (82%) та ліво-поміркованими (73%) переконаннями найбільше підтримують базовий дохід, тоді як праві (64%), помірковано праві (56,2%) та представники політичного центру (62,7%) демонструють найменшу підтримку такої ініціативи.

Різниця існує й у відповідності до статків. Каталонці з високими статками менше схильні підтримувати впровадження базового доходу. Так, люди, що отримують більш ніж 1500 євро на місяць, у 30% випадків не підтримують ідею базового доходу, тоді як ті, хто отримує менш ніж 500 євро — лише у 15,4% випадків. Що ж до найбідніших, то серед них рівень спротиву найменший: серед тих, хто отримує менше 250 євро на місяць, усього 11,7% не підтримують базовий дохід.

Люди й далі будуть працювати

Противники базового доходу зазвичай говорять, що його введення призведе до втрати стимулів працювати. Дослідження ж, у свою чергу, показало, що переважна більшість (86,2%) працюватимуть далі у випадку отримання базового доходу. Лише 8% серед опитаних зазначили, що працюватимуть менше. 2,9% запевнили, що перестануть працювати взагалі.

Поміж тих, хто сказав, що буде працювати менше чи полишить свою нинішню роботу, 52,2% стверджують, що витратять свій час на сім’ю, 16,3% присвятять час дозвіллю, 11,5% використають часові ресурси на пошук кращої роботи, 11,3% навчатимуться, 4,7% пообіцяли відкрити свою справу, а 4,1% — присвятити час волонтерству.

84,4% безробітних сказали, що далі шукатимуть роботу. 11,4% усіх безробітних серед опитаних шукатимуть роботу на неповний робочий день, тоді як лише 2,2% перестануть шукати оплачувану роботу. Пенсіонери та студенти переважно (71,7%) нічого не змінять у своєму житті, у той час як меншість із них (14%) шукатимуть собі нових занять, а 4,3% залишать свою нинішню роботу і займуться чимось іншим.

Джерело: BIEN

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *