28-річний паралізований чоловік став першою людиною, яка змогла відчути дотики завдяки протезу, під’єднаному до мозку.  

Цей прорив став можливим завдяки новим технологіям роботи з мозком, які розробило Агентство передових оборонних дослідницьких проектів (Defence Advanced Research Projects Agency, DARPA) в рамках проекту «Революція в протезуванні» (Revolutionizing Prosthetics). Однією із задач проекту є забезпечити людей без кінцівок або ж із паралізованими кінцівками такими протезами, які би дозволяли їм не лише маніпулювати різними об’єктами, але й відчувати їх на дотик.  

Завдання було в тому, щоб належним чином приєднати електроди до паралізованої сенсорної зони кори головного мозку волонтера, а також до моторної зони головного мозку, відповідальної за рухи тіла. Далі справа за особливим протезом, який був обладнаним спеціальними сенсорами, здатними розпізнавати тиск на штучні пальці та конвертувати його в електричні сигнали.

Тестуючи розробку, дослідники легко торкалися кожного з пальців протезу, а доброволець із закритими очима міг майже зі стовідсотковою точністю сказати, до якого з пальців торкнулися. Волонтер зізнався, що дотики були такими реалістичними, наче торкалися до його власної біологічної руки.

Більше читайте в оригінальній публікації DARPA.

Джерело: Futurism.com.

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *