На прес-конференції у понеділок, 28 вересня, учені з NASA заявили про наявність на Марсі рідкої води. За словами співробітників американського космічного агентства, потоки, які періодично утворюються на «червоній планеті», можуть складатися з води в рідкому стані, — повідомляє Bloomberg.

Темні утворення завширшки п’ять і завдовжки близько ста метрів були вперше виявлені у 2010 році. Аналізуючи відображення світла від них, команда з восьми вчених дійшла висновку, що ці потоки складаються з мінеральних солей, які легко поглинають вологу. Наявність води є найбільш імовірним поясненням появи цих потоків.

Як нагадує агентство, на Марсі існує лід. Рельєф планети «оздоблений» численними шрамами, які з’явилися через стародавні потоки води.

«Вода в рідкому стані є необхідною для життя, як ми його знаємо, а отже, знахідка води є важливою. Всюди на землі, де є вода, існує і життя — але це не обов’язково працює так само і на поверхні Марсу, — коментує Альфред Макеван, професор планетарної геології Університету Арізони. — Ця вода може бути в стані такого густого розсолу, що життя не зможе в ньому процвітати. До того ж, радіаційне середовище планети не дуже сприятливе для цього. Тож знайти рідку воду — це лише перший крок, нам потрібні подальші дослідження для виявлення життя у цьому місці».

Також МакЕван зауважив, що якщо якісь форми життя й існують на Марсі, це, скоріше за все, будуть мікроби.

«Якщо вода на Марсі -—  це правда, то вона все одно не буде виглядати як на землі. Вода на Марсі скоріш за все буде у вигляді розсолів та солончаків. Це вологий ґрунт, а не стояча вода», –— додав МакЕван.

Джерела: AlJazeera, TvRain

Джерело фотографій: Livescience

Читайте також:
NASA відкрила схожу на Землю екзопланету

Відомі вчені й інженери закликали заборонити розробку автономної зброї

SpaceX може запустити 4000 супутників для поширення інтернету?

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *