Ви колись грали в гру «так чи ні», не кажучи ні слова?

Зате це робили п’ять пар людей у новому дослідженні, в рамках якого вони змогли обмінюватися думками за допомогою неінвазивного інтерфейсу «мозок до мозку» під час гри, в якій одна людина намагається вгадати предмет, про який думає інша людина.

Одна з учасниць мала одягти шолом, під’єднаний до електроенцефалографа, який записує електричну активність мозку, а інша сиділа в лабораторії більш ніж за кілометр від неї. Учасниці не читали думки одна одної, наче Професор Х, але головний автор Андреа Стокк стверджує, що це «найскладніший, на мою думку, експеримент із контакту між мозком та мозком, який досі проводили над людьми».

Перший учасник, якого називають «відповідачем», одягає шолом, і йому показують предмет на екрані комп’ютера. Другий учасник, «допитувач», має вгадати, що це за предмет, відсилаючи через комп’ютер низку питань відповідачу, який відповідає на них «так» чи «ні», зосереджуючись на одному із двох діодів, прикріплених до монітора.

І відповідь «так», і відповідь «ні» відсилає сигнал допитувачу, який активізує магнітну котушку біля його потилиці. Але лише сигнал від відповіді «так» достатньо сильний, щоб стимулювати ділянку кори мозку, яка відповідає за зір. Це дозволяє допитувачу побачити перед очима сильний спалах світла, відомий як «фосфен». Допитувач може вирахувати, про який предмет ідеться, шляхом кількох циклів правильних чи неправильних здогадів.

Результати дослідження, детально описані в журналі Plos One, — це величезний стрибок уперед від попередніх інтерфейсів взаємодії між двома мозками, але вся ця система все ще доволі повільна. Відповідачки мусять зосереджуватися на діодах аж до 20 секунд, перш ніж комп’ютер зрозуміє, яка їхня відповідь — «так» чи «ні». А допитувач має тренуватися протягом кількох годин, щоб навчитися помічати яскраве світло.

Дослідники сподіваються розвинути цю технологію, щоб її одного дня можна було використовувати в «репетиторстві для мозку» — посилати сигнали від здорового мозку до мозку з відхиленнями у розвитку.

Джерело: Quartz

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *