Такого висновку дійшла дослідницька група на чолі з Жаном Десеті (Jean Decety) після серії експериментів. Учені виявили, що діти, які зростали у релігійному середовищі, були менш схильні до щедрості, і що існує зворотна кореляція між альтруїзмом та вихованням у дитини цінностей, які асоціюються з вірою.

До експерименту було залучено дітей із шести дуже різних країн (Канада, США, Йорданія, Туреччина, ПАР і Китай) віком від 5 до 12 років. Під час дослідження учені помітили, що діти з нерелігійних або трошки релігійних родин були значно більш схильні ділитися своїми скарбами з іншими, незнайомими дітьми.

Також дослідники запитали батьків, чи ті вважають своїх дітей більш чи менш щедрими. Цікаво, що більш релігійні батьки були впевнені, що виховують більш солідарних дітей. Але дослідження виявило, що насправді все не зовсім так.

Іншою цікавою знахідкою дослідників було те, що більш релігійні діти були більш схильні засуджувати однолітків за погану поведінку, наприклад, призначаючи їм суворіші покарання.

Проте релігійні люди також можуть бути щедрими. Однак їхня мотивація до щедрості сильно відрізняється від мотивації агностиків та атеїстів. «Тоді як менш релігійні допомагають іншим через співчуття й емоційну прихильність до людини, релігійних людей більше мотивує допомагати їхня колективна ідентичність, доктрина або переживання за репутацію», — підсумував результати свого дослідження соціальний психолог Роб Віллер (Rob Willer).

Джерело: LiveScience, El Pais

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *