Терористичні атаки 13 листопада сколихнули всю міжнародну спільноту: 153 людей загинули, а на момент терактів безпека мешканців Парижа була поставлена під сумнів. З упевненістю можна сказати: атаки в Парижі — це ще одна кризова ситуація, яка тестує європейську спільноту на солідарність. І саме у кризові моменти розповсюдження достовірної інформації — велика відповідальність. У цьому контексті показовою видається реакція на факт виявлення сирійського паспорта у одного з терористів. Адже в момент кризи, пов’язаної з сирійськими біженцями, питання перетину кордонів ЄС членами Ісламської держави перебуває в полі особливої уваги преси. Отже, як реагувала французька преса на факт виявлення сирійського паспорта в одного з терористів?

Ліволіберальна Le Monde

Вперше сирійський паспорт, який належав одному з терористів, був знайдений поблизу північного передмістя Парижа в  Сен-Дені. Відразу повідомляли, що це був уродженець Сирії. Про нього французькі спецслужби попередніх даних не мали.

Згодом видання опублікувало більш детальну інформацію про ідентифікованого терориста. Стало відомо, що паспорт належав Ізмаелю Омару Мостефаї, який перебував декілька місяців у Сирії, ймовірно, взимку 2013—2014 років. Повідомляли, що терориста алжирського походження. Мер міста Шартр за 80 км від Парижа, у якому останні декілька років мешкав Ізмаель Омар Мостефаї, прокоментував, що з 2012 року він не працював. Врешті, на цей соціальний фактор і звертає увагу видання. Але ж зазначають, що майбутній терорист мешкав разом зі своїм батьком, матір’ю, братами й сестрами та новонародженою дитиною. За внутрішніми даними Le Monde, майбутній камікадзе провів якийсь час у Сирії. У квітні 2014 року його бачили серед групи салафітів у Шартрі. Власне, через розбіжності інформації з різних джерел видання не дало чіткої відповіді про особу терориста, а лише звернуло увагу на суперечливу інформацію.

16 листопада на шпальтах Le Monde вийшла стаття під заголовком «Убивця зі стадіону “Стад де Франс” пройшов шлях через Балкани». Йдеться про Ізмаеля Омара Мостефаї. За свідченнями французької Міністерки юстиції Крістіан Тобіра, інформацію про автентичність цього паспорта спростовано. Тобто паспорт був фальшивий. Тим не менш, у виданні припускають, що вбивця пройшов шлях, ідентичний більшості біженців — «через Балкани», що свідчить про загальноєвропейську проблему з перетином кордонів.

Якщо звернути увагу на коментарі під статтею, то дехто висловлює надію, що Марін Ле Пен зуміє прокоментувати перебування біженців у Європі, серед яких присутні також і терористи. Інші ж апелюють до того, що паспорт і національність не мають значення, а головне — зрозуміти шлях, який приводить особу до тероризму. Ще інші висловлюють стурбованість тим, що неможливо бути впевненим щодо автентичності паспортів людей, які перетинають кордони Європи.

Правоцентристська Le Figaro

«Терористичні Атаки: сирійський паспорт, знайдений у Парижі, належав мігранту, зареєстрованому у Греції» — під таким заголовком 14 листопада вийшла стаття у Le Figaro. Газета покликалася на дані грецького віце-прем’єра з питань поліції, який стверджував, що терорист прибув у жовтні із Сирії і через Грецію потрапив до Франції.

Проте вже 16 жовтня у Le Figaro вийшла нова публікація зі спростуванням автентичності сирійського паспорту. Правоцентристська газета посилається на Гейка Маса, міністра юстиції Німеччини, який стверджує, що сирійський паспорт надала терористу Ісламська держава, аби політизувати та радикалізувати питання біженців у Європі. Таким чином, спростування дещо нейтралізувало критичну риторику видання щодо біженців.

Доволі показовими видаються коментарі користувачів під публікаціями у правоцентристському виданні. Хтось апелює до того, що спростування з боку німецького міністра — лише виправдання схвальної політики щодо мігрантів з боку Ангели Меркель. Загалом можна помітити, що коментатори «були незадоволені» та дещо критичні щодо поданої інформації про неавтентичність паспорта.

Лівоцентристська Liberation

Газета від початку оперувала категоріями громадянської приналежності. До прикладу, один із заголовків звучав так: «Атаки у Парижі: серед мертвих убивць — двоє французів, які мешкали у Брюсселі».

Загалом, у Liberation ситуацію з паспортом було прокоментовано чи не найменш політизовано. Лише 17 листопада вийшла стаття зі свідченнями, що знайдений паспорт неподалік від стадіону належав сирійцю. Згодом для спростування інформації про автентичність паспорта видання покликалося на свідчення французької Міністерки юстиції Крістіан Тобіра. У газеті були подані свідчення про спрощену процедуру отримання сирійського паспорта. Такими послугами може скористатися та частина населення Сирії, яка має достатньо фінансового забезпечення. Ціна питання — 200 євро за поганенький паспорт громадянина Сирії і близько 10 000 євро за європейський.

На відміну від Le Figaro, коментарі під статтею дещо різняться. Зокрема, хтось із розумінням висловлюється, що, й справді, процедура доволі проста, а хтось засуджує поспішні висновки щодо, як стало відомо, фальшивого паспорта.

Ця історія одного паспорта вкотре показує рівень чутливості до біженців із Сирії у Європі. Все ж теракт суттєво сколихнув Європу в питанні того, що її кордони можуть перетнути особи з фальшивими паспортами. Попри те, свідчення представників влади показують, що терористи уже кілька років мешкали у ЄС та користалися можливістю безкордоння Європи. Тому реакція медіа та користувачів на сирійський паспорт — ще один тест на відкритість та розуміння кризи іншого.  

Читайте також:

Частка релігійно вмотивованих терактів у ЄС становить менш ніж 2%

Je suis мусульманин

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *