Переклала Марина Коток

Саудівська Аравія на порозі надання дозволу розлученим жінкам та вдовам вирішувати сімейні справи без схвалення чоловіка або судового дозволу, що є важливим кроком на шляху обмеження юридичної влади чоловіків над своїми родичками.

Під час правління покійного короля Абдалли автократична держава здійснила певні реформи в рамках надання жінкам більших прав, проте їхні права досі залишаються суворо обмеженими. Зусилля, спрямовані на емансипацію жінок, знівелювало потужне духовенство та ультраконсервативні сили суспільства.

Газета Al Riyadh повідомила, що міністерство внутрішніх справ буде видавати посвідчення сім’ї не тільки чоловікам, а й розлученим жінкам і вдовам, надаючи їм такі повноваження як доступ до записів, реєстрацію дітей у школі та дозволи на медичні процедури.

Газета не повідомила дату запровадження таких змін.

У країні, де чоловіки мають юридичну владу над родичками майже у всіх їхніх взаємодіях із державою в рамках так званої системи чоловічого опікунства, ці зміни суттєво покращать життя розлучених жінок та жінок, чоловіки яких померли — особливо тих, які самостійно виховують дітей.

Коли трапляється розлучення, що є звичним у культурі Саудівської Аравії, чоловік може легко рухатися далі і одружитися знову, проте жінка і далі використовує картку сім’ї на ім’я свого колишнього чоловіка та залежить від нього у всіх головних життєвих питаннях щодо себе і своїх дітей.

Досі, якщо жінка отримувала відмову від свого колишнього чоловіка, вона була змушена подати до суду для здійснення основних правомочностей. Сімейні справи складають 65% від усієї кількості судових справ, обтяжуючи і без того завантажену судову систему, повідомила газета Al Riyadh.  

«У Саудівській Аравії складно бути розлученою жінкою, проте це дуже велика зміна. Ці зміни вирішать як юридичні, так і культурні проблеми, — сказала The Guardian Далія, розлучена жінка з однією дитиною, яка протягом останніх п’яти років живе в Джидді. Жінка не захотіла називати своє прізвище. — Нині жінка все ще пов’язана зі своїм колишнім чоловіком після припинення шлюбу, оскільки її ім’я написане на сімейному посвідченні із зазначенням імені чоловіка та дітей. Якщо жінці потрібно звернутися до лікарні або зробити щось іще, вона мусить мати сімейну картку. Відповідно до права Саудівської Аравії, якщо чоловік виступає проти того, щоб діти ходили до школи, вони не ходитимуть туди. Проте тепер вона може відвести своїх дітей до будь-якої школи, незалежно від волі її чоловіка».

Саудівська Аравія є єдиною країною, в якій жінкам заборонено водити машину та в якій вони є юридичними підопічними чоловіків — зазвичай батька, чоловіка або брата — які уповноважені приймати за них важливі життєві рішення.

«Якби ви спитали мене, що є більш важливим — це або керування машиною, я відповіла б, що це у сто разів важливіше. Це дає жінкам Саудівської Аравії право визначати себе як голову сім’ї, право віддати своїх дітей до школи, видати їх заміж», — повідомила Сальва аль-Хазза, членкиня Консультативної ради — невиборного органу, який консультує уряд щодо політики, проте не має законодавчих повноважень.

У 2013 році король Абдалла призначив 30 жінок до Консультативної ради, яка складається зі 150 членів. Це, у свою чергу, стало підставою для обговорення питання видачу сімейного посвідчення жінкам, спонукаючи міністерство внутрішніх справ прийняти це рішення, — сказала Хазза.

Наступного тижня жінки вперше братимуть участь у виборах до відносно безсилих місцевих рад як водночас виборці і кандидатки.

Тим не менш, на публіці жінок у Саудівській Аравії мають супроводжувати чоловіки, що може обмежити жіночу участь. Прийняття остаточного рішення також належить чоловікам, синам та іншим членам сім’ї.

Раніше цього року ЗМІ Саудівської Аравії, повідомили, що неодружені, розлучені та  літні жінки мали проблеми з реєстрацією для голосування на майбутніх виборах, оскільки вони не мають потрібних документів, що посвідчують особу.

Проте, окрім заявлених планів щодо вдів та розлучених жінок, не було запропоновано жодних змін, які стосувалися б чоловічого супроводу родичок.

Цей крок, імовірно, спрямований на підтримку реформаторського образу 79-річного короля Салмана, який заступив свого брата в січні, та уникнення критики суворо консервативної ваххабітської ідеології королівства.  

Джерело: The Guardian

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *