Центр візуальної культури, Київ, 5 грудня 2015 року. Показ і дискусія в рамках виставки «Що в мені є від жінки?»

«Як це було»

Пошуки заробітку — це проблема, з якою стикається майже кожен художник в Україні. Обслуговуючої функції художника уникають, її замовчують, адже вона зачіпає важливе питання формування суспільного смаку. Ринок художньої продукції диктує певні умови, стираючи цехові та стилістичні кордони між художниками. Тут не важливий ваш СV або диплом про вищу освіту, на цій території стає неможливо узурпувати поняття «художник», бо продукт, який виробляється, не називають мистецтвом, натомість його сором’язливо звуть «халтурою». У такий спосіб художник знімає з себе відповідальність за якість «продукту», яка залежить від привабливості, утилітарності та ціни. Задовольняючи попит суспільства на прекрасне, художник стає заручником власноруч створеного порочного кола, де замість того, щоб формувати суспільний смак — він його заохочує.

«Як це було» — серія анонімних інтерв’ю, в яких художники розповідають не про свій мистецьким доробок, а про зворотній бік ринку художньої праці. Відповідаючи на ряд запитань, респонденти розкривають темні сторони арт-ринку та виявляють своє справжнє ставлення до продукту, який вони виробляють, та рефлексії щодо нього.

Запитання, які були поставлені художникам:

1) Як це було?

2) Скільки ви отримали?

3) Що ви відчували?

Аліна Якубенко народилася у 1983 році в Києві. Закінчила факультет сценографії кіно і театру в Національній академії образотворчого мистецтва і архітектури в Києві. У художніх практиках використовує живопис, відео, інсталяції, фото. Працює також і з публічним простором, роблячи інтервенції за допомогою відеопроекцій у міське середовище. З 2005 брала участь у художніх колективах Р.Е.П. та ubik., також працює як кураторка.

Відео презентоване у рамках виставки «Що в мені є від жінки?»

За підтримки ERSTE Stiftung та Charles Stewart Mott Foundation

За фінансової підтримки Міністерства культури і народної спадщини Польщі

Організаційні партнери: Krytyka Polityczna та Польський інститут у Києві

Читайте також:

Виставка феміністичного мистецтва «Що в мені є від жінки?»: 19 листопада — 21 грудня

Програма заходів у рамках виставки «Що в мені є від жінки?»

Що в мені є від суб’єкта? (Юстина Кравчук)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *