Нове соціологічне дослідження, проведене на замовлення Ісландської асоціації етичних гуманістів, показує, що релігійними є менше половини ісландців — 46,4%, тоді як більше 40% молодих людей вважають себе атеїстами. Показово, що дослідження не виявило ісландців віком до 25 років, що вірили б у біблійну історію творення світу. Переважна більшість молоді вірить у теорію Великого вибуху, а 6,1% мають власну думку з цього питання або ж не мають чіткої відповіді взагалі.

Релігійними себе вважають переважно старші люди. Так, 80,6% опитаних у віці більше 55 років визнають себе християнами, і лише 11% — атеїстами. В той же час серед молоді християнами назвалися лише 42%, а атеїстами — 40,5%. Вікова диференціація прослідковується і в уявленнях про творення світу. У віковій групі 25—44 роки у Великий вибух вірять 77%, проти 10% за божественне походження світу, тоді як у групі понад 55 років у креаціонізм вірять 24,5%.

За традицією, релігійні уявлення більш поширені за межами Рейк’явіка, де частка християн становить 77—90%.

Опитування також відзначає суттєве зростання підтримки ідеї повного розділення церкви і держави серед ісландців. З тих, хто висловився, 72% підтримують повне розділення церкви і держави і лише 28% були проти. Нинішня конституція передбачає, що офіційною церквою держави є Ісландська євангельська лютеранська церква.

Тим часом в Україні дослідники відзначають зовсім іншу картину. Так, результати дослідження Максима Паращевіна у 2008 році показали, що за 10 років кількість релігійних організацій зросла на 60% (з 21134 до 33841), кількість священнослужителів — на 53% (з 19312 до 29441). Загальний рівень релігійності визначається на рівні 89,5% проти 9,9% нерелігійних (0,6% не змогли визначитися).

За результатами нового дослідження Фонду демократичних ініціатив ім. Ілька Кучерива спільно з соціологічною службою Ukraininan Sociology Service, у 2015 році рівень релігійності практично не змінився: атеїстами визнали себе 9,5% респондентів.

За матеріалами Iceland Magazine

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *