Переклала Руслана Козієнко

Після того, як Піратська партія Чехії кілька разів навмисно провокувала владу, відкриваючи піратські сайти, її активісти радо зустріли новину про те, що їх нарешті буде притягнуто до суду. «Наша мета в тому, щоб змінити закон, який забезпечує монополію на авторське право, щоб людям не доводилося платити мільйонні штрафи за те, що вони діляться культурою зі своїми друзями», — стверджує партія.

За останні кілька років Піратська партія стала помітним гравцем у інтернет-просторі, заявивши про себе у якості поборників менш строгого закону про авторські права та захисників більшої свободи та приватності в мережі.

Як нішевий політичний рух, вона часто керувалася партизанським підходом до активізму, обираючи стратегії, спрямовані на провокацію агресивної відповіді з боку тих, у кому члени партії вбачали ворогів.

Так, у липні 2011 року чеська гілка Піратської партії обрала саме такий план дій, аби підняти хвилю обурення супроти Чеської антипіратської асоціації, яка звинуватила шістнадцятилітнього юнака у розміщенні на своєму сайті посилання на матеріал, що порушує авторські права.

Під гаслом «Посилання — це не злочин» Піратська партія Чехії запустила власний сайт для скачування фільмів. Сайт Tipnafilm.cz має привабливий дизайн з посиланнями на контент, а також кінопостерами, трейлерами та лінками на рецензії на таких ресурсах як IMDb. Ще один сайт, Piratskefilmy.cz, містить близько 20 тис. посилань на більш ніж 5800 фільмів.

«Ми закликаємо Антипіратську асоціацію припинити знущання над неповнолітніми і спрямувати свої безглузді вимоги до Піратської партії», — коментували члени партії.

Оголосивши «відкриту війну» антипіратським методам боротьби, чеські пірати згодом створили сайт з телесеріалами Sledujuserialy.cz («Дивлюся серіали»). Тоді як два попередні сайти лишилися непоміченими, саме цей нарешті викликав реакцію, на яку пірати вже давно сподівалися.

«Скоро почнеться знаковий для чеського Інтернету політичний процес! — оголосила партія кілька днів тому. — У четвер, 21 січня, Піратській партії Чехії офіційно повідомили про притягнення її до кримінальної відповідальності у суді. Причиною для судового розгляду стала її довгострокова кампанія “Посилання — це не злочин”, у рамках якої партія вела некомерційний вебсайт “sledujuserialy.cz” з метою привернути увагу до абсурдної інтерпретації закону про монопольне авторське право стосовно Інтернету».

Хоча знадобилося більше чотирьох років, щоб отримати перші результати, здається, план піратів розгортається так, як вони й передбачали. Їхні провокації проти Чеської антипіратської асоціації призвели до того, що антипіратське об’єднання звернулося із заявою до поліції. Поліція наразі розпочала кримінальне провадження проти Піратської партії через діяльність їхнього піратського сайту з телепрограмами.

На відміну від більшості операторів торрент-сайтів, Піратська партія заявляє, що вони раді проблемам із законом.

«[Піратська партія] вітає початок кримінального провадження. До сьогодні Чеська антипіратська асоціація спрямовувала свої зусилля на переслідування лише окремих випадкових індивідів. Її жертви опинялися у нерівних умовах, стикаючись із дорогими адвокатами лобістських організацій, які виступають за збереження нинішнього репресивного режиму монопольного авторського права. Цього разу все інакше», — пояснює голова Чеської піратської партії Лукаш Черногорський.

«Замість підлітків, захисникам індустрії авторського права тепер доведеться мати справу з політичною партією, яка створила вебсайт не з метою заробити грошей, а через наше переконання, що поширення посилань не є і не має бути злочином».

За словами партії, вона була змушена вдатися до таких дій, щоб протидіяти переслідуванням посилань у мережі, додаючи, що такі сайти як Facebook, Twitter та YouTube не стикаються з утисками за ті самі дії, хоча вони й існують заради отримання прибутку.

Втім, поки що невідомо, як саме чеський закон про авторське право збирається провести межу між організованим партією сайтом для скачування телепрограм і такими сайтами з користувацьким контентом як YouTube, але з’ясувати це і є однією із цілей партії.

«Наша мета в тому, щоб змінити закон, який забезпечує монополію на авторське право, щоб людям не доводилося платити мільйонні штрафи за те, що вони діляться культурою зі своїми друзями. Однак, перш ніж ми зможемо досягти цього, нам доведеться боротися у суді проти хибної інтерпретації та реалізації цього закону», — підсумовує Чорногорський.

Партія заявляє, що найближчими днями збирається звернутися до всіх організацій, яким не байдуже майбутнє Інтернету, із закликом приєднатися до них для масової демонстрації проти деспотичного режиму авторського права, а також проти нещодавніх пропозицій стосовно посилення цензури та стеження у мережі Інтернет.

Загалом піратські партії мають тривалу історію підтримки піратських сайтів, зокрема The Pirate Bay. Свого часу Піратська партія Швеції розміщувала на своїх серверах частину інфраструктури сайту The Pirate Bay, що призвело до конфлікту партії із владою Швеції. У Великобританії після відмови закрити сайт для проксі-доступу до The Pirate Bay місцевій Піратській партії загрожував позов до суду від музичної індустрії. Врешті, у грудні 2012 року їй довелося поступитися й закрити проксі-канал. Минулого року Піратська партія Норвегії оголосила про створення власного DNS-сервера, щоб обходити цензуру провайдерів у доступі до The Pirate Bay.

Джерело: Torrent Freak

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *