Одностатеві пари в Португалії скоро зможуть усиновлювати дітей після того, як парламентарі проголосували за подолання вето президента. Крім того, парламент скасував деякі обмеження щодо абортів.  

Лівоцентристські партії парламенту Португалії використали своє право більшості для забезпечення одностатевим парам тих самих прав в усиновленні, що і гетеросексуалам.

Спочатку парламент схвалив ці зміни у листопаді, проте президент Анібал Каваку Сілва минулого місяця наклав вето на законопроекти. Голова держави стверджував, що законопроект вимагає широкого громадського обговорення, а парламент не довів, що законопроект спрямований на якнайкраще забезпечення прав дітей.

За зміни до закону про всиновлення було віддано 137 голосів «за» після того, як деякі члени правоцентристських партій також підтримали їх. Для подолання вето необхідна більшість у 116 голосів.

Також законодавці разом із правлячою Соціалістичною партією та її союзниками з Комуністичної партії та радикального Лівого блоку проголосували за подолання президентського вето на закон про аборти, затвердивши рішення 119 голосами «за».

Зміни до цього закону скасують обов’язкові консультації та плату за медичні послуги для жінок, що бажають зробити аборт, звертаючись до державних служб охорони здоров’я. У своєму вето президент наполягав на обов’язковості консультування, посилаючись на таку саму вимогу в інших європейських країнах, і стверджував, що усунення цієї норми негативно вплине на право на інформацію.

Законодавець від соціалістів Педро Альвес зазначив, що зміни покладуть край дискримінації з обох питань. «Це хороший день для демократії», — сказав він.

Нові закони наберуть чинності цього місяця.

Джерело: ABC News

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *