Науковці дослідницької лабораторії Хьюз  (HRL Laboratories) [1] у Каліфорнії, заявили, що вони знайшли спосіб, який дозволяє удосконалити і пришвидшити процес навчання. Все відбувається подібним до фільму «Матриця» чином  (де, наприклад, Нео вивчив кунг фу одразу після завантаження відповідних даних до його мозку), але у значно менших масштабах: розроблений у лабораторії стимулятор дозволяє «завантажити» інформацію одразу до мозку людини, яка після цього буде здатна засвоювати нові здібності у значно коротший час.

Науковці дослідили електричні сигнали у мозку професійних пілотів, а потім таким самим чином стимулювали ті ж частини мозку новачків, які тільки вчилися керувати літаком за допомогою симулятора польотів. З’ясувалося, що новачки, які пройшли стимуляцію, не лише покращили свої здібності керувати літаком, але й упоралися з завданням на 33% краще від «плацебо» групи, якій лише імітували завантаження даних до мозку.

Подібна система «стимуляції мозку» є однією з перших у своєму роді. У даному випадку дослідників цікавила саме здатність керувати літаком, яка суміщає у собі когнітивну та рухову діяльність.

«Коли ми чомусь вчимося, – говорить доктор Метью Філіпс, – наш мозок фізично змінюється. Утворюються і зміцнюються зв’язки між нейронами, змінюється пластичність мозку [2]. Це підтверджує, що певні функції мозку, такі як мова чи пам’ять, знаходяться у відповідних конкретних його частинах, розміром із мізинець. А тому стимуляція мозку націлена саме на внесення змін до конкретних областей мозку у процесі навчання». Оскільки мозок кожної людини відрізняється в процесі виконання одного і того ж завдання, електронна стимуляція видається особливо корисною саме для покращення ефективності навчання. Доктор Філіпс вірить, що подібна система зможе врешті застосовуватися у процесі навчання водінню автомобіля, вивчення іноземних мови чи підготовки до іспиту.  

Хоча, дослідник додає, що сам метод використання електронних сигналів для впливу на роботу мозку людини, має глибоке коріння: так, 4000 років тому давні єгиптяни застосовували електричну рибу для стимуляції та зменшення болю.

Примітки:

[1] Дослідницький підрозділ американської військово-промислової авіабудівельної компанії Hughes Aircraft.

[2] Нейропластичність мозку.


Джерело: The Telegraph

Читати більше: 

Вічна пам’ять: новий носій дозволяє зберігати 360 тб інформації протягом 14 мільярдів років

У Великобританії встановлено перший акумулятор Powerwall від Tesla Motors

Ліки від хвороби Альцгеймера здивували вчених омолоджувальною дією

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *