Переклала Марина Коток

Чудові триденні вихідні нарешті настали для (більшості) «людей розумової праці» (евфемізм на позначення тих із нас, хто проводить дні, згорбившись над клавіатурою, годинами не відводячи очей від екрану). Проте ось у чому річ: основна маса досліджень в галузі медицини, сну, когнітивної науки та організаційної психології в переважній більшості випадків свідчать, що коротший робочий тиждень має бути нормою, а не винятком на свята.

Багато компаній у США вже застосували цей підхід, згідно з нещодавнім дослідженням некомерційного Інституту сім’ї та праці, яке показало, що 43% з 1051 опитаних роботодавців запропонували принаймні деяким працівникам скорочений робочий тиждень. Ми радимо вам приділити частину часу протягом цих трьох днів свободи міркуванням про аргументи на користь того, що більшість із нас мають працювати менше годин на тиждень.

Ви були би здоровіші. Десятиріччя масштабних медичних досліджень виявили, що перепрацювання в офісі досить шкідливе для вашого серця. Тільки минулого місяця The Lancet опублікував великий метааналіз (по суті, дослідження досліджень), що розглянув зв’язок між серцевими хворобами та перепрацюванням серед більш ніж 600 тис. американських, європейських та австралійських чоловіків і жінок. Було виявлено, що у людини, яка працює 55 годин на тиждень і більше, на 33% зростає ризик інсульту порівняно з людьми, які працюють менш ніж 40 годин на тиждень. Робітники, які перепрацьовують, також мають на 13% більший ризик розвитку серцевих захворювань порівняно з їхніми однолітками, які працюють менше.

Перепрацювання, згідно з метааналізом The Lancet, особливо погано впливає на серця осіб із низькими доходами, а інший великий метааналіз, опублікований раніше цього року в журналі The Lancet: Diabetes & Endocrinology, виявив, що у людей, які більше годин працюють на фізичній роботі або займаються іншими видами неофісної роботи, ризик розвитку діабету другого типу зростає на 30% порівняно з людьми, які виконують роботу такого самого типу менш ніж 40 годин на тиждень.

Ви могли би спати більше. Не дивно, що люди, які працюють менш ніж 40 годин на тиждень, зазвичай більше сплять, а також легше засинають, ніж їхні однолітки, які працюють більш ніж 50 годин на тиждень. З-поміж 10 тис. працівників, включених у 2009 році в дослідження, опубліковане в журналі Sleep, ті, хто повідомив, що працює 40 годин на тиждень або менше, сплять більше, легше засинають та з більшою ймовірністю прокидаються бадьорими, ніж ті, хто працює більше.

Як стверджують дослідники, причиною є ось що: перепрацювання залишає мало часу на розслаблення. Вони зазначили: «Розслаблення визнають важливою передумовою запобігання безсонню на етапі засинання. Оскільки був виявлений зв’язок перепрацювання зі збільшеною потребою в відновленні сил після роботи, ці працівники насправді потребуватимуть більше часу на відпочинок, ніж працівники з нормальною тривалістю робочого часу».

Ймовірно, ви будете менше поводитися як покидьок. Перепрацювання веде до перевтоми, а сонні люди з більшою ймовірністю стають емоційно немічними. Коли у людей мало енергії, вони частіше неправильно тлумачать емоції інших — навіть такі очевидні емоції як радість або злість. Сонні люди також більше схильні до сварок із близькими людьми, ніж ті, хто добре відпочив.

До всього цього, ви будете краще працювати.  Це парадоксальна магія коротшого робочого тижня, і це так само слушно сьогодні, як і 200 років тому, — як зазначила Сара Грін Кармайкл у своїй нещодавній статті в Harvard Business Review. «У ХІХ столітті, коли організована праця вперше примусила власників фабрик обмежити робочий день до 10 годин (а потім до 8), менеджмент був здивований, коли з’ясувалося, що продукція насправді зросла, а кількість дорогих помилок і нещасних випадків зменшилася», — пише Кармайкл, додаючи, що у 2009 році пара дослідників з Гарвардської школи бізнесу вирішили спробувати перенести цей експеримент у ХХІ сторіччя.

У одному зі своїх експериментів дослідники змушували працівників консалтингової фірми в Бостоні брати вихідний — цілковитий вихідний, навіть пошту перевіряти заборонено — посеред робочого тижня. Через п’ять місяців клієнти фірми повідомили про покращення послуг, які надавали ті команди, члени яких брали вихідні, порівняно з клієнтами тих команд, члени яких звично працювали протягом 50 і більше годин щотижня.

Це все ось до чого: насолоджуйтеся своїми триденними вихідними, і давайте мріяти разом про світ, у якому це є нормою.

Джерело: Science of Us

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *