50 міст у Польщі зробили свій громадський транспорт частково чи повністю безкоштовним. Ще 10 зараз займаються ліквідацією білетів. Деякі міста ввели безкоштовний проїзд для всіх (Голенюв, Косьцежина, Любін, Польковіце, Томашув-Мазовецький, Еленя Гура), а деякі — лише для безробітних (Жешув, Радом, Гданьск, Краснік). Чотири міста зробили транспорт безкоштовним тільки на окремих маршрутах (Жори, Кельце, Легьоново, Лазіска-Гурне), одне — для інвалідів (Люблін) і одне — для молоді молодше 22 років (Колобжег).

У Кракові, зокрема, відповідно до рішення міської ради, учні молодших класів будуть їздити на автобусах та трамваях безкоштовно з початку наступного навчального року. Планується, що згодом це також пошириться на учнів гімназій. Окрім того, водії автомобілів також зможуть безкоштовно користуватися громадським транспортом, коли над містом буде з’являтися смог.

Безкоштовний транспорт для учнів молодших класів буде коштувати місту майже 640 тис. Євро.

Нагадаємо, що польські міста та містечка не стали першими, хто зробив транспорт безкоштовним. Список міст, в яких діє безкоштовний або частково безкоштовний громадський транспорт, можна знайти тут або тут. Найбільшим містом, що має безкоштовний транспорт для своїх жителів, на даний момент є естонський Таллінн.

Прихильники безкоштовного транспорту стверджують, що такі заходи створять умови для того, щоб дедалі більше людей пересідали з машин на тролейбуси, трамваї та автобуси. Завдяки цьому можна буде подолати проблему із заторами на дорогах, зменшити кількість аварій, покращити екологічну ситуацію в містах тощо. Деякі активісти також стверджують, що безкоштовний громадський транспорт дозволить покращити ситуації на ринку праці, а також зменшити економічну нерівність, оскільки бідні люди стануть більш мобільними та зможуть легше добиратися на роботу.

Опоненти доводять, що за сучасних умов безкоштовний транспорт може бути ефективним лише для маленьких міст.  

Джерело

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *