24-річний пацієнт з Охайо, Ян Бурхарт, жив з квадриплегією. Цей тип паралічу раніше вважався невиліковним, але як було продемонстровано в жовтні минулого року, квадриплегія може бути частково подолана: хірургам вдалося відновити деякі функції рук пацієнта, поєднавши здорові нерви з тими, які зазнали пошкодження.

Нова технологія під назвою NeuroLife, яка є результатом дослідження неприбуткової організації Battelle, являє собою масив електродів розміром з горошинку. Завдяки їй стало можливим посилати сигнали з мозку до паралізованої кінцівки за допомогою з’єднань поза тілом.

Слід зазначити, що дослідження тривають вже не один рік. Зокрема, в 2014 році завдяки цій технології пацієнт вже міг маніпулювати своєю рукою, а саме – стискати її та розтискати, просто про це “подумавши”. В подальшому знадобилися місяці тренувань для того, щоб знову “ознайомити” мозок з його рукою та укріпити м’язи, які впродовж довгого часу не використовувалися.

Врешті-решт, сьогодні пацієнт навчився набагато краще управлятися зі своєю рукою. Зокрема, наразі він може тримати телефон біля вуха, управлятися з банківською карткою та столовими приборами, а також грати в ігри.

“Управляти своїми кінцівками надзвичайно важливо з психологічної точки зору”, – стверджує Алі Резаї – співавтор дослідження та нейрохірург. “Грати у відеоігри – це частина того, що ми називаємо нормальним життям. Це саме те, чого хотів Ян.”, – додає він.

Ці технології потенційно дозволяють не тільки лікувати параліч, але і допомагати людям з іншими травмами. “В майбутньому це дослідження може бути використане для допомоги людям, які перенесли інсульт чи мали травми мозку. Це дослідження – це лише вершина айсбергу.” ,- доводить Чад Бутон.

Читайте більше за посиланням

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *