Згідно з попередніми результатами нового опитування (його можна знайти ТУТ), яке було проведене у квітні 2016 року, 58% населення європейських країн знають про концепцію базового доходу, а 64% проголосували б за його впровадження на референдумі.poll-eubi-support-420x315poll-eubi-familiar-420x315

Автори опитування визначали базовий дохід як «дохід, який уряд безумовно надає кожному, незалежно від того, чи працює індивід та чи має він будь-яке інше джерело доходу. Він заміняє собою інші соціальні гарантії та є достатньо високим, щоб покрити всі базові потреби (їжу, житло та ін.)».

Лише 24% респондентів відповіли, що вони проголосували би проти введення базового доходу, тоді як 12% сказали, що не голосували б. Цікавим є те, що опитування показало: існує кореляція між знанням про базовий дохід та його підтримкою. Що більше люди знали про цю ідею — то більше вони були схильні її підтримувати.

poll-eubi-corelation-600x450

Опитування провела компанія Dalia Research у рамках своєї дослідницької програми e28TM — європейських опитувань, мета яких визначити, «що думають європейці». Опитування відбуваються що шість місяців і охоплюють вибірку в 10 000 людей, які представляють 28 країн Європейського Союзу. Одним із пунктів у квітневому опитуванні був базовий дохід.

Країнами, у яких ідея базового доходу була найбільш популярною, є Іспанія та Італія (71% та 69% проголосували б «за» відповідно).

poll-eubi-countries-600x450

Респондентів також питали про те, які їхні найбільші сподівання та острахи перед базовим доходом. 40% відповіли, що базовий дохід зменшить тривогу людей щодо того, як забезпечити свої базові потреби, а 31% зазначили, що базовий дохід краще забезпечить «рівні можливості». 16% вважають хорошим чинником те, що базовий дохід допоможе зменшити рівень бюрократії та адміністративних витрат сучасних держав.

poll-eubi-effects-600x450

Найбільшим страхом для людей стало те, що після введення базового доходу люди можуть перестати працювати (43%). Водночас опитування показало, що лише 4% респондентів мають намір перестати працювати, отримавши базовий дохід. 7% заявили про те, що зменшили би кількість часу, який вони працюють, і така сама кількість людей сказали, що спробували би скористатися можливістю і змінити свою роботу. 15% зазначили, що стали би проводити більше часу зі своєю родиною.

Джерело

Читайте також:

Нобелівський лауреат Ангус Дітон підтримав базовий дохід

Фінляндія може ввести базовий дохід вже у 2016 році

Аргументи проти рівності можливостей

Переосмысляя работу

Населення Каталонії підтримує базовий дохід

Аргумент на користь базового доходу

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *