Дедалі більше досліджень показують, що бідність має вплив на здоров’я людей. При цьому бідність є критичною для розвитку та дорослішання дітей, які зростають у бідних сім’ях.

Зокрема, останні дослідження Дюкського університету продемонстрували, що зростання у бідності може призводити до генетичних змін та підвищувати ризик депресії в майбутньому.

Дуглас Вільямсон (Douglas Williamson), спеціаліст з поведінкових наук Дюкського університету, а також один зі співавторів дослідження, стверджує, що завдяки цьому дослідженню ми тепер краще розуміємо взаємовпливи бідності, генетики та розвитку мозку у людини.

«Перепади в економіці впливають не лише на наш банківський рахунок, але й позначаються на наших дітях, які ростуть у сім’ях, де батьки ледве зводять кінці з кінцями, ледь-ледь оплачують рахунки та працюють на кількох роботах», — доводить Вільямсон

Суперечки про те, що ж впливає більше на людину, природа чи суспільство, є класичними. Але вже давно зрозуміло, що й те, й те має значення. «Питанням на мільйон є ось що: що саме, які аспекти довкілля чи генетики підвищують ризик хвороби», — стверджує дослідник.

Вільямсон говорить про те, що старий спосіб описувати генетичний вплив був таким: ДНК, яке ми наслідуємо, визначає деякі незмінні речі, такі як колір очей чи зріст людини. Але поступово дослідження почали показувати, що важливе значення має довкілля. Зокрема, наприклад, перебіг психічних хвороб можна пом’якшити чи контролювати через зміну режиму сну чи дієти.

Вчені стверджують, що дослідження все ще перебувають на ранній стадії. Вони прогнозують, що десь через двадцять років лікарі нарешті зможуть проводити генетичне тестування для того, щоб визначати, хто є вразливим до депресії, і мати можливість вчасно допомогти таким людям.

Джерело

Читайте також:

«Вночі прокидаюсь від кошмарів, що гігантський бульдозер руйнує мій дім»

Аргумент на користь базового доходу

Аргументи проти рівності можливостей

Вільні гроші допомагають людям вибратися з бідності, і ця інвестиція виправдовує витрачені ресурси

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.