25 липня в Одесі розпочала свою роботу друга профспілкова школа, організована ГО «Трудові ініціативи». Школа зібрала п’ятдесят представників активних первинних профспілок шахтарів, студентів, працівників освіти, медиків, аграріїв, а також художників та соціальних активістів із різних регіонів України. Учасники представляють як великі профспілкові організації, такі як Конфедерація вільних профспілок України (КВПУ) та Федерація профспілок України (ФПУ), так і менші незалежні профспілки.

Більшість членів профспілок, присутніх на школі, мають безпосередній досвід боротьби на робочому місці та відстоювання трудових прав: поновлення працівників на роботі після незаконного звільнення, виплати заборгованості по заробітній платі у повному обсязі чи навіть звільнення директорів підприємств за порушення законодавства про працю — тож головними завданнями школи є обмін цим досвідом і міжпрофспілкова координація.

Школа профспілок в Одесі

 

Як зазначає голова первинної профспілкової організації КВПУ у КНУ ім. Шевченка Михайло Ромась, головна мета участі профспілок у школі — це отримати нові знання, що допоможуть профспілковій організації організовувати нові проекти та «знайти союзників у боротьбі». Проблеми, з якими доводиться боротися профспілкам, на думку Михайла, досить універсальні: «Важко доносити основну ідею — ідею солідарності — до широких верств населення, а також боротися зі стереотипом про те, що таке профспілка. Це є ті проблеми, з якими ми стикаємося кожен день».

Профспілкова школа в Одесі

 

Літня профспілкова школа триватиме 5 днів і закінчиться концертом групи «Аркадій Коц», що презентуватиме альбом «Музика для робітничого класу».

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.