У вівторок, 16 серпня, о 10.00 на набережній річки Дніпро в Києві, між Річковим вокзалом та пішохідним мостом на Труханів острів розпочнеться перформенс Марії Куліковської “Мандрівний парламент переселенців «Пліт Крим»”.

“Крим – це півострів-мігрант, де можна переміщуватися, не зрушивши з місця. Мігрує сама територія у людей під ногами: можна заснути вдома, а прокинутися на тому ж самому місці, але вже в іншій країні, чи іншому окрузі. У 2014 році все населення Криму, не зробивши і кроку, перемістилося за ніч з однієї держави в іншу.

З 16 до 19 серпня «мандрівний Крим» на деякий час з’явиться в Києві: між дорогими ресторанами та плавучими готелями на столичній набережній Дніпра буде спущено на воду рятувальний пліт з неоновою вивіскою «Крим». На плоту житиме художниця Марія Куліковська, громадянка Криму, сьогодні в Україні – «переміщена особа».

Марія буде жити на плоту без ресурсів – лише за рахунок того, чим поділяться з нею перехожі. Ставлячи своє виживання в цілковиту залежність від мешканців міста, художниця хоче нагадати їм про вразливість і беззахисність людей, що втратили свої домівки, та закликати до солідарності з ними.

«Пліт Крим» стане живою точкою на карті, яка позначає місце зустрічі. Його мешканка запрошує усіх переміщених осіб, які потребують допомоги, прийти на це місце і заявити про свої труднощі та потреби. А також усіх, хто прагне допомогти, чи готовий вислухати. Це місце має стати платформою для обговорення проблем переселенців та спільного пошуку їхнього вирішення.

В п’ятницю, 19 серпня, о 10.00 «Пліт Крим» з Марією та тими, хто захоче до неї приєднатись, почне спускатися вниз по Дніпру, аби 24 серпня перетнути водний кордон із ЄС і далі продовжувати свою подорож річками Європи. Він з’являтиметься на набережних різних міст, щоб кожного разу позначати своєю присутністю місце для нової наради та нових зустрічей.

«Пліт Крим» є водночас і художнім твором, і реальною політичною пропозицією. Водні шляхи завжди визначали розвиток держав. Сьогодні сотні тисяч людей, що опинилися без домівок чи засобів до існування, рухаються на човнах та плотах до берегів, де їх ніхто не чекає і не хоче бачити, в пошуках кращого життя, безпеки, чи просто можливості вижити. На хвилях дрейфує населення нової республіки, не позначеної на карті – фантомної республіки мігрантів. Її громадянином одного дня може стати будь-хто з нас. Рятувальний «Пліт Крим» стане її посольством, мандрівним парламентом всіх позбавлених місця і представництва.”

Перформенс “Мандрівний парламент переселенців «Пліт Крим»” є частиною спільного проекту Марії Куліковської та Центру візуальної культури «Школа політичного перформенсу», а також паралельної програми до виставки «Камера Сєнцова», що проходить в Ляйпцизькому музеї сучасного мистецтва.

Марія Куліковська – сучасна українська художниця, акціоністка. Народилася в місті Керч. Закінчила Національну академію образотворчого мистецтва і архітектури, факультет архітектури в Києві. Марія є авторкою багатьох перформенсів, акцій та учасницею хеппенігів, серед яких: War and Pea$e (Маріуполь, 2016), 9th of May (персональна виставка; Лондон, 2016), 1 May (Лондон, 2016), Happy Birthday (Лондон, 2016), Patience?, #Onvacation (Venice Biennale, 2015), White (2015), Untitled (2014), 254 (2014) та інші.

«Школа політичного перформенсу», перший курс якої розпочинається 5 вересня 2016 року, стане перманентною платформою для обміну досвідом та спільної творчості. Відкриті лекції будуть поєднуватися із практичними заняттями, семінарами, інтенсивними воркшопами, колективними акціями та перформенсами учасників та викладачів школи. Зі студентів Школи буде створена художня група політичного реагування, з якою буде реалізована серія проектів у публічному просторі.

Центр візуальної культури (ЦВК) був створений у 2008 році як майданчик для співпраці між академічними, художніми та активістськими спільнотами. ЦВК є незалежною громадською організацією, що займається видавничою і виставковою діяльністю, науковими дослідженнями, проведенням публічних лекцій, дискусій і конференцій.

 

http://vcrc.org.ua/

email: vcrc@vcrc.org.ua

facebook: www.facebook.com/vcrc.org.ua

+38 (067) 6695457 Ганна Цибa

+38 (063) 9535143 Наталка Нешевець

+38 (093) 0400548 Леся Кульчинська

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.