«Політична критика» та Центр візуальної культури запрошують на лекцію Кирила Ткаченка «Ентузіазм та розчарування: шахтарський рух на Донбасі між 1988 та 1993 роками», що відбудеться у п’ятницю, 19 серпня, о 19.00 у Центрі візуальної культури. Лекція пройде в рамках проекту «Олімпіада-84 у Донецьку».

Протести шахтарів були одним із найпотужніших елементів протестного руху, що призвів до падіння СРСР. Протягом лише кількох років шахтарські протести радикалізувалися, перейшовши від суто економічних до рішучих політичних вимог, на кшталт відставки Горбачова та вилучення з конституції СРСР статті про «керівну та спрямовуючу силу» компартії. Шахтарський рух на Сході України підтримав незалежність України та – що з сьогоднішньої перспективи, можливо, видаватиметься дещо дивним – ринкові перетворення. Втім, лише протягом кількох наступних років настрої змінилися докорінно. В 1993 Донбас був охоплений масовим страйком, потужнішим за всі протести попередніх років. Попри те, що він був обумовлений передусім економічними мотивами, страйкарі наголошували на його політичному характері. Страйк 1993 року призвів до відставки Леоніда Кравчука та перевиборів парламенту, вперше були озвучені вимоги автономії. Яким чином це стало можливим? У своїй доповіді Кирило Ткаченко намагатиметься окреслити траекторію протестного руху на Донбасі 1988-1993 років, прояснити його причини та наслідки.

Кирило Ткаченко – соціолог, публіцист, член “Східної правозахисної групи” (Донбас).

Проект «Олімпіада-84 у Донецьку» є частиною програми CSM / Фундації Центр Сучасного Мистецтва і онлайн-журналу Korydor «Від першої особи: Пам’ять. Голос. Діалог», профінансованої National Endowment for Democracy (NED).

Вхід вільний.
+38093 391 15 25 (Руслана)
http://olympiad84.tilda.ws/
http://vcrc.org.ua/

https://www.facebook.com/events/175245699554757/

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.