Переклала Леся Гейко

Нехай ця комірчина й невелика, проте вона має велике значення для змін.

«Маленька безкоштовна комірчина» в Файєттвіллі у штаті Арканзас дає місцевому населенню можливість пожертвувати їжу та інші речі нужденним. Концепція проста: кожен може будь-коли класти предмети у комірчину чи брати їх звідти — ось і все.

41-річну Джессіку Макклард надихнули на встановлення «Маленької безкоштовної комірчини» «Маленькі безкоштовні бібліотеки», що повиникали повсюди у її місті Файєттвіллі. Під час пробіжок вона часто зупинялася біля цих бібліотек, щоб переглянути залишені там книги. Ці зупинки ставали дедалі частішими, тож вона почала думати про те, чому її та інших так тягнуло до цих місць.

579bc2fe1200008104a54411

«У мене таке відчуття, що ці невеликі безкоштовні конструкції створюють простір для добросусідства та вирішення соціальних проблем», — сказала Макклард The Huffington Post. Потім вона задумалася, чи може схожа концепція допомагати вирішувати й інші соціальні проблеми. Тоді її осяяло: «Книги живлять розум. Їжа живить тіло». Так народилася ідея побудувати безкоштовну комірчину з їжею та іншими речами.

Макклард отримала мікрогрант у розмірі $250 через Thrivent Financial для витрат на проект у сфері громадських послуг. Вона вирішила використати ці гроші, щоб профінансувати будівництво своєї невеличкої шафи.

«Маленька безкоштовна комірчина» у процесі будівництва.
«Маленька безкоштовна комірчина» у процесі будівництва.

10 травня ця скриня була встановлена перед Лютеранською церквою Доброго Пастора у Фаєттвіллі, і відтоді до неї постійно приносять купу продуктів тривалого зберігання, туалетних приналежностей та паперових виробів.

«Є попит на арахісове масло і желе, предмети жіночої гігієни та підгузники», — розказала Маклард. Вона також зазначила, що хліб і садові овочі зникають із полиць дуже швидко.

Оскільки скриня також розташована у безпосередній близькості від початкової школи, вона також любить наповнювати її канцтоварами та іншими речами для дітей.

579bc3c31200008104a54419

«В останній день перед літніми канікулами я прив’язала повітряні кульки до верхівки шафи та наповнила її жуйками, скакалками та намистами з цукерок», — сказала вона.

Комірчина Макклард надихнула інших будувати подібні установки, які виростали повсюди у Фаєттвіллі та в інших містах. І Макклард настільки захоплена цією ідеєю, що просуває рух на своїй сторінці у Фейсбуці, яка вже налічує більше 9000 шанувальників. «Я закликаю людей [будувати власні комірчини], — каже вона. — Вони будуть вражені тим, наскільки більше проект віддає їм, ніж вони дають йому».

Якщо ви зацікавлені у створенні невеличкої комірчіни в вашому місті, на сайті The Little Free Pantry є багато корисної інформації.

Зайве говорити настільки актуальною була б така ініціатива для України, де живуть неймовірно багато безхатченків та малозабезпечених людей. Поява маленьких комірчин в Україні — це питання часу, адже тут як ніде інде є на це попит. Будемо сподіватися, що найближчим часом така благодійність та добросусідство стануть для нас реальністю.

Джерело: The Huffington Post

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.