Колективна виставка під назвою “Чутливість” відкриється 2 вересня о 19.00 у Центральному будинку художника в Києві і триватиме до 25 вересня.

Незалежний проект, організований галереєю Czułość (Варшава), зосереджується на особливостях фотографічної мови та презентує різні шляхи її розвитку, застосування та спрямовування. Уникаючи приписів стосовно змісту і форми, він досліджує фотографію як інструмент для читання та маркування.

“Чутливість” об’єднує міжнародну групу художників, представлених галереєю, та художників з України, що звертаються до засобу фотографії. Виставка включає роботи Нампея Акакі (Японія), Йогана Вінкельмана (Німеччина), Вови Воротньова (Україна), Дмитрія Вульффіуса (Україна), Степана Ганджі (Україна), Янека Замойського (Польща), Юри Каневського (Україна), Вероніки Лавнічак (Польща), Станіслава Леґуса (Польща), Ігора Окунєва (Україна), Вови Павлова (Україна), Крістіни Подобєд (Україна), Бао Тінґ (Китай), Діми Толкачова (Україна). Автономні естетичні програми учасників формують єдину експериментальну заяву “Чутливості”.

Weronika Ławniczak_Orange trees_Чутливість

Спільний знаменник для експонування цих авторів складають такі позиції як вуличний бекґраунд, незалежність від інституцій, практика низової організації культурного процесу. У презентованих роботах дійсність стає об’єктом уважного спостереження, і художник представляє її широкий естетичний спектр, що однаково визначається світлом, кутом та культурною інтерпретацією — а також фізичними рисами самої праці. Фотоапарат — це робот, машина, яка репродукує реальність об’єктивно, звільняючи автора від претензійності суб’єктивних тлумачень. За автором залишається вибір чинників, які конструюють сучасні візуальні коди.

Важливим складником проекту є звернення самоорганізованої ініціативи до Центрального будинку художника. “Чутливість” задумано як м’яку субверсію наявних мистецьких інфраструктур, державних і приватних, та спробу поставити це середовище під питання. Будинок художника, відкритий у 1977 році, великою мірою втратив свою потенційну публічну роль. Проведення в ньому “Чутливості” активує нові можливості наявних просторів для мистецтва та робить наголос на потребі переосмислення їх у невертикальному напрямку.

Czułość — це заснована художниками галерея та культурна фундація зі структурою громадської організації, що діє у Варшаві з 2010 року. На сьогодні вона представила 25 персональних і 15 колективних виставок фотографії. Крім того, Czułość випустила 5 книг та організувала кілька десятків музичних заходів. Її діяльність включає кураторську співпрацю з Krakow Photomonth; першу ґрунтовну виставку самвидаву в Польщі “Publish yourself”; виставки представлених галереєю художників у Токіо, Будапешті, Цюриху, Мадриді, Відні; виставки художників з Китаю, Німеччини, України та Японії у Варшаві

Куратор: Янек Замойскі

Кураторська співпраця: Зуза Кошута, Леся Прокопенко, Вова Воротньов

 

www.czulosc.com

https://www.facebook.com/events/1153253011404618/

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.