Запрошуємо на заключні події програми виставки «Перемоги переможених»: лекції, доповіді, дискусії та круглий стіл, що відбудуться у суботу 3 вересня у залах та конференц-залі Національного музею Тараса Шевченка в Києві (бульвар Шевченка, 12) о 12:00 – 19:00.

12:00 – 13:30

Презентація проекту Віктора Марущенка “Донбас – країна мрій”

Бесіду модерує Михайло Мінаков (Київ–Мілан)

“Донбас – країна мрій” – мистецький проект київського фотографа Віктора Марущенка, котрий він знімав у 2004 році в Донбаському регіоні. Це історія про шахтарське містечко і життя людей, єдиним джерелом заробітку яких є робота на нелегальних шахтах, де в небезпечних умовах працюють як чоловіки, так і жінки, підлітки та пенсіонери.

Віктор Марущенко – український фотограф, засновник Школи фотографії Віктора Марущенка. Його роботи демонструвалися на числених колективних та персональних виставках, серед яких: Венеціанське бієнале (2001) та бієнале сучасного мистецтва у Сан-Паулу (2004). Виставка “Донбас – країна мрій” (2005) створювалася у співавторстві з куратором Єжи Онухом. В 1994 році три фотографії Віктора Марущенка увійшли до антології світової фотографії «Images» з колекції «Musée de l’Elysée», видавництво «Braus».

Михайло Мінаков – доктор філософських наук, доцент кафедри філософії та релігієзнавства Києво-Могилянської академії, головний редактор журналу “Ідеологія та політика” (Ideology and Politics).

13:30 – 13:45 – кава-брейк

13:45 – 15:00

Лекція Олени Вогман (Берлін, Німеччина)

Монтаж та політика уявного”

У яку форму мистецтво перекладає імпульс дійсності? Як трактувати це послання, як перекласти це спонукання у дію? У своїй лекції Олена Вогман говоритиме про зв’язок концепцій Вальтера Беньяміна із політичною відповідальністю художника, глядача, громадянина. Лекторка розгляне техніки монтажу Джона Хартфілда, Бертольта Брехта, Сергія Третьякова і раннього кіно, співставляючи ці техніки з політикою уявного у сьогоднішньому мистецтві. Усвідомлюючи, що візуальна культура вже давно змістила межі фіктивного та документального, лекція не ставить на меті переозначити їхні нові межі, а пропонує переосмислити політичну реальність уявного як можливість представити речі інакше.

Олена Вогман – теоретикиня, літературознавиця, кінознавиця, докторка філософії, викладачка Берлінського вільного університету.

15:00 – 16:00 – перерва

16:00 – 19:00

Круглий стіл «Правда» про переможених»

Круглий стіл є завершальною подією публічної програми до виставки «Перемоги переможених», в якій братимуть участь художники, журналісти, правозахисники та теоретики. На заході будуть підняті важливі мистецтвознавчі питання, зокрема, про значення документа у сучасному мистецтві, кіно, правозахисті та протестному русі. Дискутантки та дискутанти намагатимуться знайти відповідь на питання, що сьогодні можна вважати документом, на що він здатний та які повноваження має? Документ тільки пред’являє реальність чи маніпулює нашим сприйняттям її? Чи дозволяє документ бачити зв’язки між достовірністю та відповідальністю?

Учасники круглого столу:

теоретикині кіно та культурологині Ольга Брюховецька (Київ) та Олена Вогман (Берлін), правозахисник Максим Буткевич, журналістка Наталія Гуменюк, Микола Мінаков (Київ–Мілан), документаліст та публіцист Олексій Радинський (Київ) та художники Іван Мельничук (Київ), Лада Наконечна (Київ), Микола Рідний (Харків),

Модератори: художниця Євгенія Бєлорусець та куратор Тетяна Кочубінська

Контакти для додаткової інформації:

Катерина Яковленко

Телефон: +380958656496

Email: k.iakovlenko@gmail.com

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.