Сьогодні зранку на сходи перед Київської міською адміністрацією виїхав імпровізований автобус. Так активісти і активістки спільноти «Екоцентр» вимагали від київської влади забезпечити вільне пересування громадського транспорту по нещодавно виділених для нього дорожніх смугах.

Як розповідає учасник акції Олег Савицький, попри те, що у Києві було виділено 14 нових смуг для руху громадського транспорту, принципово ситуації це не змінило. У годину пік автобуси все ще стоять у заторах, адже машини і далі виїжджають на ці смуги або використовують їх для паркування. Саме ж створення смуг є досить хаотичним, не вписаним у загальну концепцію розвитку міста. «Можна намалювати смуги хоч на кожній вулиці, але якщо вони не будуть працювати для громадського транспорту, то сенсу в цьому не багато», — каже Олег.

У рамках кампанії «Звільни смугу» активісти й активістки добиваються покращення транспортної мобільності в Києві. Вони запевняють, що виступають за найбільш справедливий і демократичний підхід до пересування містом. «У нас є певна нерівність між людьми, які пересуваються на авто, та людьми, які пересуваються громадським транспортом, на велосипеді чи є пішоходами», — запевняє Євгенія Кравченко, координаторка активістів і волонтерів «Екоцентру». Адже один автомобіль, що перевозить одну людину, займає майже такий самий простір і має рівні права з автобусом, який перевозить 80 пасажирів, що очевидно несправедливо.

Від київської міської влади учасники акції вимагають посприяти тому, щоб поліція взяла питання звільнення смуг громадського транспорту під особливий контроль, а також створити комплексну програму розвитку міста, де пріоритет був би наданий пішоходам, велосипедистам та громадському транспорту. Сам же транспорт має бути зручним і ходити чітко за розкладом. «Смуг має бути більше. Але не так, як у нас зараз робиться: намалювали одну смугу — добре! Побудували одну зупинку — теж добре! Це має бути системний підхід», — каже  Марія Сторчило, координаторка кампанії «Екоцентру» «Звільни смугу».

Також учасники та учасниці акції висувають до смуг низку технічних вимог, таких як видима розмітка, нормальна ширина смуги, несуперечність дорожніх знаків та дорожньої розмітки тощо. Свої ідеї як щодо вже наявної розмітки, так і щодо концепції розвитку міста активісти виклали у конкретних пропозиціях, які вони передали до адміністрації.

Кампанія «Звільни смугу», як розповідають організатори, націлена на чотири цільові аудиторії: людей, що користуються громадським транспортом, поліцію, водіїв та міську адміністрацію. І якщо навесні-влітку проводили рейди, спрямовані на водіїв, а сьогоднішня акція орієнтована на чиновників, то наступні мають бути націлені на громадян. Людям пояснюватимуть, що власник авто не повинен мати привілеї над іншими мешканцями міста, і готуватимуться до великої акції.

Звільни смугу

Звільни смугу

Звільни смугу

Звільни смугу

6

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.