Закони, які криміналізують «купівлю сексу», мають бути змінені. Таку заяву зробили організації молодих членів Ліберальної партії, Партії прогресу та Консервативної партії. Нещодавно до молоді також приєдналися і «дорослі» депутати.

«Норвезькі закони роблять професію секс-робітників небезпечною. Настав час ліберальним партіям використати свою парламентську більшість та відмінити закони, що криміналізують купівлю сексу, — заявив газеті Aftenposten Бйорн Крістіан Свендсруд, лідер молодіжного крила Партії прогресу. — Нинішня дискусія відбувається в полі моралі та етики. І я хочу сказати, що це нормально — не любити проституцію. Я також її не люблю. Втім, ми маємо подивитися на реальні політичні наслідки чинних законів».

Тіна Бру, депутатка та лідерка об’єднання жінок з Консервативної партії, також підтримала скасування криміналізації. «Я виступаю проти цієї заборони і переконана, що вона не функціонує так, як було задумано. Закон не захищає секс-робітниць. Скоріше навпаки, — сказала вона Aftenposten. — Секс-робітники стали набагато більш вразливими, ніж були до цієї заборони».

Раніше цього року Міжнародна амністія опублікувала своє дослідження секс-роботи, у якому йдеться і про Норвегію. Попри те, що Норвегія криміналізувала лише купівлю сексу, секс-робітниці піддаються тиску та переслідуванню з боку поліції. Секс-робітниці перебувають під постійним наглядом та ризикують бути виселеними з житла, яке вони орендують (власник житла виселяє їх після звернення поліції, а відмова це зробити може призвести до того, що його буде звинувачено у злочині — здачі в ореду житла для комерційного сексу), депортованими (якщо секс-робітниці не є громадянками Норвегії), притягненими до адміністративної відповідальності за відмову від співпраці тощо.

Окрім того, поліція використовує презервативи як докази проти клієнтів, що змушує секс-робітниць утримуватися від їх використання та ставить їхнє здоров’я під загрозу.
Міжнародна амністія також зазначає, що норвезькі секс-робітниці схильні не звертатися до поліції за допомогою, адже існують непоодинокі випадки, коли таке звернення завершувалося переслідуванням їх самих.    

Ось як одна секс-робітниця прокоментувала свої стосунки з правоохоронними органами: «Якщо ви зіштовхнулися з поганим клієнтом, то ви маєте з цим розбиратися цілком самі. Ти подзвониш до поліції хіба під загрозою смерті. Адже якщо подзвониш до поліції, то втратиш усе».

Нагадаємо, що у Швеції, Норвегії та Ісландії діє так звана «шведська модель», коли купівля секс-послуг передбачає кримінальне чи адміністративне покарання, а заняття секс-роботою не вважається злочином. У Швеції ця політика діє з 1999, а в Норвегії — з 2009 року.

Джерело

Дослідження Міжнародної амністії

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.