Автор фото та відео — Роман Зоц

Колізії навколо стадіону «Старт» тривають ще з 2010 року, коли стадіон спочатку перейшов до Податкової інспекції, а потім Київська міська рада передала його будівельній компанії ТОВ «Голден Хаус» для «комплексної реконструкції», а саме «будівництва, експлуатації та обслуговування спортивно-оздоровчого комплексу та багатофункціонального житлово-офісного комплексу з приміщеннями торгово-розважального призначення та паркінгом». Адже компанія запропонувала найкращий план розвитку об’єкту, який, як виявилося згодом, насправді був житловим комплексом із шести 30-поверхових будинків, внаслідок будівництва яких сам стадіон мав бути зменшений, а алея поряд із ним — знищена.

Після тривалого протистояння громадян та забудовників навесні 2015 року Київська міська рада прийняла рішення про втрату чинності попереднього рішення щодо передачі землі. У відповідь ТОВ «Голден Хаус» подало позов до суду, оскаржуючи рішення Київміськради. 4 вересня 2015 року окружний адміністративний суд міста Києва в особі судді Погрібніченко І.М. задовольнив позов, при чому у письмовому провадженні, тобто фактично без засідання суду як такого.

Після бурхливої реакції громадськості була подана апеляція, яку апеляційний суд врешті задовольнив. Натомість ТОВ «Голден Хаус» подало позов-оскарження до Вищого адміністративного суду.

Таким чином, з того часу і до сьогодні тривають кілька паралельних процесів в Адміністративному та Господарському судах міста Києва. Справу систематично затягують: суд щоразу відкладає її слухання. Ситуацію також погіршує стан самого стадіону, оскільки без належного догляду, якого бракує з часів «господарювання» ТОВ «Голден Хаус», інфраструктура «Старту» занепадає.

Але вчора, 31 серпня вдалося досягти тактичної перемоги у судовому процесі. Оскільки обвинувачення Київміськради завжди ґрунтувалося також на невиконанні деяких пунктів договору, який було укладено з ТОВ «Голден Хаус», компанія подала скаргу, нібито Фонд держмайна склав недійсний акт перевірки, а тому не можна судити про невиконання цих пунктів. Але Господарський суд міста Києва повністю відмовив у задоволенні позову, що також означає, що надалі факт невиконання обов’язків, про які йшлося у цих пунктах, буде незаперечним аргументом у процесі боротьби за стадіон.

А тому запрошуємо всіх небайдужих на наступне слухання, яке відбудеться у Господарському суді Києва (вул. Б.Хмельницького, 44б) вже 2 вересня: якщо сьогодні було прийнято рішення з приводу майна, то наступне засідання буде стосуватися земельного питання.

У статті використано дані щодо деталей перебігу попередніх судових засідань з київського міського журналу «Хмарочос».

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.