Центр візуальної культури та “Політична критика” запрошують на відкриття виставки “Візит привидів”, що відбудеться в суботу, 1 жовтня, о 19.00 у Центрі візуальної культури. Виставка триватиме до 30 жовтня. В неділю, 2 жовтня, о 15.00 відбудеться кураторська екскурсія.

Виставка “Візит привидів” ставить питання не лише про те, що пам’ятати, але й про способи розповідати історію візуальними чи іншими художніми засобами. Адже привиди – це не просто образи чи примари, це набори смислів, що нагадують про травми минулого і постійно знаходять для себе нові форми вираження.

Тематично виставка охоплює новітню історію України: війна, злочини ненависті, контраверсії декомунізації. Разом із тим “Візит привидів” поглиблює розуміння цих тем, звертаючись до давніших європейських феноменів – фашизму, антисемітизму, репресивного аспекту східнонімецького соціалізму тощо.

Учасниці та учасники працюють з відчуттям тривожного очікування – власне, вони показують, яким чином його можна перервати. Вони організовують простір виставки як такий, що наповнюється шумами й образами, історіями й досвідами – саме в цій ситуації активізується робота пам’яті й пропрацювання болісного минулого.

Виставка відбудеться за підтримки Федерального центру політичної освіти (Bundeszentrale für politische Bildung, Німеччина) та в рамках міжнародної конференції “Суперечливі спогади про складне минуле. Східна Європа крізь призму історичних подій XX століття”, присвяченої віктимізації та відповідальності, висвітленню конкурентних історичних наративів, а також впливу діаспори на прояви історичної пам’яті у постсоціалістичних країнах.

Кураторка: Катерина Міщенко.

Художники й художниці: Пьотр Армяновскі, Анатолій Бєлов, Оксана Брюховецька, Пеґґі Бут, Айко Ґрімберг, Die Tödliche Doris, Ангеліна Карякіна, Дмитро Левицький, Микола Рідний, Сергій Попов, Сандра Шуберт, Михаіл Толмачов.

Години роботи виставки: 14.00 – 20.00 у будні, 12.00 – 20.00 у вихідні; понеділок  – вихідний.

 

У рамках виставки відбудуться заходи:

7 жовтня, 19:00 – показ фільму Олексія Радинського “Зсув” (2016)

9 жовтня, 12:00 – воркшоп Анатолія Бєлова для дітей “Ножиці для примар”

21 жовтня, 19:00 – “Історія в пеклі”, розмова з Микитою Каданом

22 жовтня, 14:00 – “Справа Бейліса”, перформанс-екскурсія Подолом  (за попереднім записом)

29 жовтня, 21:00 – нічна кураторська екскурсія

29 жовтня, 23: 00 – дискусія “Ніч із привидами”

 

Вхід вільний.

http://vcrc.org.ua/

facebook: www.facebook.com/vcrc.org.ua

+38 (067) 6695457 Ганна Цибa

+38 (063) 9535143 Наталка Нешевець

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.