США — держава, що тримає в тюрмах більше своїх громадян, ніж будь-яка інша — продовжує реформу своєї карної системи. Міністерство юстиції США оголосило про те, що більше не буде користуватися послугами приватних тюрем. Заступник міністра юстиції Саллі Йейтс наголосила на тому, що приватні тюрми показали себе неефективними та більш небезпечними для в’язнів, ніж державні.

Буквально через декілька днів голова Департаменту національної безпеки США також заявив, що відносини з приватними компаніями будуть переглянуті. Ці заяви хоча й не стали зовсім неочікуваними (раніше про намір припинити співпрацю з приватними тюрмами заявляли як Берні Сандерс, так і Хілларі Клінтон), та все ж призвели до різкого падіння акцій компанії, що керували приватними тюрмами. Дві найбільші з них — Corrections Corporation of America (CCA) та GEO Group — втратили понад 2,2 млрд. доларів у вартості.

Активне використання приватних тюрем у США співпало з різким зростанням кількості ув’язнень у США у 1980-х роках та ідеологічним поворотом, який прийнято називати «неолібералізмом». Згідно з цією ідеологією, соціальні видатки держави вважали надлишковими, а державу як таку зазвичай визначали як неефективну. Скорочення соціальних програм та допомоги призвело до поступового розшарування між найбіднішими та найбагатшими, а також зменшення «середнього класу». На місце соціальних програм для бідних прийшли тюрми, які дедалі частіше виявлялися приватними.

Динаміка зміни кількості в’язнів у США.
Динаміка зміни кількості в’язнів у США.

Так, у 2013 році в США було 2,2 мільйони в’язнів — на 500% більше, ніж сорок років до цього. Витрати держави та штатів на утримання тюрем також зростали неймовірними темпами: якщо у 1985 році всі штати витрачали в сукупності 6,7 млрд. доларів на утримання тюрем та інших закладів карної системи, то в 2013 році ця сума становила вже 51,9 млрд.

Рішення уряду США позбутися приватних тюрем на федеральному рівні, ймовірно, спонукає й окремі штати змінити свою політику в цьому питанні. У будь-якому разі, ця переважно проігнорована українськими медіа новина має велике значення не лише для США, але і для всього світу — вона маркує зміну не лише в політиці, але й ідеології еліти наймогутнішої країни світу.

Зростання витрат на систему виправних закладів у США з 1980 року.
Зростання витрат на систему виправних закладів у США з 1980 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.