11 жовтня у Києві відбулася презентація дослідження структури власності медіаринку України, підготовленого Інститутом масової інформації та німецьким офісом «Репортерів без кордонів». За результатами дослідження експерти визнали український ринок медіа сильно сконцентрованим у руках невеликої кількості осіб та політично контрольованим, адже переважна більшість власників мають власні політичні інтереси чи пов’язані з політичними силами. Результати дослідження, база даних основних медіавласників і пов’язаних із ними ЗМІ та інша інформація про медіаринок України розміщена на спеціальному сайті проекту http://ukraine.mom-rsf.org.

Результати моніторингу концентрації ЗМІ показали, що найбільш концентрованим в Україні є ринок радіомовлення та телевізійний ринок. 76% аудиторії телеканалів покривають 4 компанії, пов’язані з одними з найбагатших людей країни: Віктором Пінчуком (СТБ, ICTV, «Новий канал», QTV, M1, M2) — 21,68% ефіру, Ігорем Коломойським (1+1, «Плюс Плюс», 2+2, ТЕТ, «Бігуді», УНІАН) — 20,49%, Дмитром Фірташем («Інтер», НТН, «Мега», К1, К2, Zoom, «Enter-Фільм», «Піксель») — 21,42% та Ринатом Ахметовим (ТРК «Україна», «НЛО TV», «Індиго ТВ») — 12,66%). Ще більш концентрованим виглядає ринок радіомовлення, де в руках чотирьох основних гравців сконцентровані майже 93% усіх медіа. Зокрема, радіогрупа Віктора Пінчука  «Тавр Медіа» (Radio ROKS, Русское радио Украина, Хіт FM, Kiss FM, радіо «Мелодія», Радіо Relax) охоплює 39,53% аудиторії, Сергія Курченко (Ретро FM, «Наше радіо», Радіо NRJ, «Авторадіо», радіо «П’ятниця») — 30,73%, Анатолія Євтушенко (радіо «Шансон», «Любимое радио», DJFM) — 11,76% і Катерини Кіт-Садової (радіо «Люкс FM», Радіо 24) — 10,21%.

Значно менш сконцентрованим є ринок друкованої преси та інтернет-видань. Тут частка читацької аудиторії, яку охоплюють 4 найбільші власники, становить 18,60% для друкованих та 17,65% для інтернет-видань, а найбільшими власниками є Сергій Курченко, Ігор Коломойський, Ринат Ахметов, Олександр Швець, Михайло Бродський, Денис Мозговий та Тетяна Олександрова.

Враховуючи високу концентрацію найбільш впливових засобів масової інформації, таких як телебачення і радіо, а також те, що більшість їхніх власників прямо чи опосердковано пов’язані з політичними партіями чи політиками, дослідники роблять висновок, що політичний вплив на ЗМІ є надзвичайно великим. У випадку телебачення 84% глядачів отримують інформацію з каналів, пов’язаних із політично ангажованим власником. Серед радіослухачів таких 78%. Трохи кращою ситуація виглядає у сфері друкованої преси та інтернет-видань, але найбільшими медіа все одно володіють політики чи пов’язані з ними структури.

Визначити розподіл компаній на медіаринку через його непрозорість майже неможливо, визнають автори дослідження. Фінансові індикатори фактично недоступні. Більшість медіагруп мають свідомо ускладнену структуру та містять фірми, зареєстровані в офшорних зонах: Кіпр, Беліз, Британські Віргінські острови тощо. Не всі вони навіть є компаніями. Так, «1+1 медіа» не є юридичною особою, канал «112» — це шість компаній, що заснували одна одну, а Radio ROKS — 13 компаній.

Як запевняють організатори проекту, знання про структуру власності у медіасфері є необхідною умовою плюралізму думок, представлених у медіа, критичного аналізу важливої для суспільства інформації, незалежності журналістів та ефективної роботи контролюючих органів. «Розкажіть мені, яка у вас медіаситуація, і я скажу, у якій країні ви живете», — підсумував директор проекту «Моніторинг медіавласності» Олаф Штейєнфадт. 

Концентрація аудиторії ЗМІ

Політичний вплив на ЗМІ

Присутність в Соцмережах

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.