Напевно, всі коли-небудь чули поради у стилі «дівчата люблять поганих хлопців». Існують свідчення, що, наприклад, дратівливість, відкритість до нового досвіду, нарцисизм, маніпулятивність, безсердечність і брехливість — тобто риси, які ми часто асоціюємо з «покидьками» — справді пов’язані з більшою кількістю сексуальних зв’язків, особливо короткострокових. Але чи справді ці риси — вичерпний перелік того, що люди шукають у партнерові чи партнерці?

Дослідження альтруїзму як сексуального сигналу суперечать цій ідеї. Альтруїзм означає поведінку, внаслідок якої інший індивід отримує певну користь за ваш рахунок. Нещодавно кілька окремих досліджень дійшли висновку, що альтруїзм відіграє важливу роль у виборі сексуальних партнерів. Згідно з цією теорією, за допомогою альтруїзму люди могли демонструвати свою цінність у якості сексуального партнера, здатність турбуватися про інших та готовність до співпраці з майбутніми партнерами. Дослідження показують, що при інших рівних умовах ми віддаємо перевагу альтруїстичним партнерам, особливо у плані довгострокових сексуальних стосунків. Наприклад, дослідники суспільств мисливців-збирачів з’ясували, що чоловіки, які полюють та діляться здобиччю, зазвичай мають більше репродуктивних контактів.

Щоб перевірити, чи існують подібні тенденції в іншому культурному контексті — наприклад, у суспільстві Північної Америки — вчені провели кілька досліджень. У першому вони попросили студентів і студенток бакалаврату заповнити питальник про альтруїзм (який складався з питань на кшталт: «Я був/була донором крові») та про їхнє сексуальне життя. Також учасники й учасниці дослідження заповнювали питальник, що мав виявити їхні особисті якості, адже є ймовірність, що певні характеристики (як-от екстравертність) можуть призводити і до більшого альтруїзму, і до більшої кількості сексуальних контактів. Учені виявили, що люди, які були більшими альтруїстами, мали більше сексуальних партнерів загалом, більше випадкових сексуальних партнерів зокрема й частіше займалися сексом із постійними партнерами (хоча останній висновок не був статистично значимим після врахування змінних, пов’язаних із особистісними якостями). Також альтруїзм більше впливав на кількість постійних та випадкових партнерок у чоловіків, аніж у жінок.

Обмеженість цього дослідження полягала в тому, що люди могли перебільшувати свій альтруїзм і кількість партнерів і партнерок. Тому вчені провели інше дослідження, у якому використали хитріший і менш прямолінійний спосіб вимірювання альтруїзму. По закінченні заповнювання опитувальників усі учасниці й учасники зіграли у лотерею (виграш дорівнював 100 доларам), маючи вибір: зберегти виграш собі або пожертвувати благодійній організації. Результати показали, що ті, хто пожертвував свій виграш, мали більше і постійних, і випадкових сексуальних партнерів. Натомість такі особисті якості, які ми асоціюємо із “покидьками”, не мали значного впливу на сексуальну історію індивідів.

Джерело: Scientific American

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.