Кінець року — час підбивати підсумки. Не ми це придумали, але ми цим скористаємося, щоб нагадати вам про найкращі матеріали, найцікавіші дослідження та найважливіші події, над висвітленням яких наша команда працювала цього року.

  1. Это случилось рядом с вами

Похід медиків міста Ромни на Київі

Одну за  найвідчайдушніших акцій протесту цього року здійснили медики лінійної поліклініки міста Ромни, які заради збереження медичного закладу та виплати 4-місячної заборгованості по зарплаті вирушили у похід на Київ, пішки подолавши більше 200 кілометрів шляху. Перші чотири дні з хоробрими медиками провів кореспондент «Політичної критики».

  1. 5 причин, почему не стоит упрощать доступ к огнестрельному оружию

Зброя

Ідея вільного володіння зброєю набуває в Україні дедалі більшої популярності. Сприяє цьому як війна, яка точиться на сході, так і погіршення економічного стану, що призводить до підвищення рівня злочинності. Здавалося б, як тут можна не задуматися про «короткоствол», щоб захистити себе і свою родину? Але факти свідчать про протилежне. Майже всі дослідження, результати яких старанно зібрав наш кореспондент, кажуть про протилежне — доступ до зброї спрощувати не варто.

 

  1. Жители стран с меньшим уровнем неравенства более счастливы

Рівність різноманітність щастя

Громадяни країн з найменшою нерівністю, а не найбільшим ВВП виявилися найщасливішими на планеті. Саме до таких висновків доходять автори четвертого Звіту про всесвітній рівень щастя, підготовленого групою дослідників при ООН. Ми просто не могли не ознайомити вас із результатами цього дослідження.

 

  1. Коли жінки хотіли сексу набагато більше, ніж чоловіки

Статуя Венери

Вважається, що чоловік завжди хоче сексу. Що часто він просто не може стримувати своє сексуальне бажання і завжди має домагатися жінки, зацікавленої у сексі значно менше, ніж він. Пояснюють це гормонами чи «людською природою». От тільки ще зовсім недавно «природним» вважався зовсім інший стан речей, в якому джерелом невичерпної сексуальності уявляли жінку. Про часи, коли жінки «хотіли сексу» більше, ніж чоловіки, і про те, як так сталося, що ситуація змінилася на протилежну — у надзвичайно цікавій статті Аліси Голдштейн, яку переклала Марина Коток.

  1. Чи боїтеся ви біженців?

Мукачівський пункт розміщення біженців

Цієї весни маленьке містечко під Києвом раптом перетворилося на місце «зіткнення цивілізацій». Принаймні так це показали ЗМІ та численні активісти правих організацій, що приїхали у Яготин протестувати проти будівництва центру тимчасового розміщення біженців. До протестів приєдналися і залякані «сирійською навалою» місцеві жителі, ретранслюючи уявлення про біженців як загрозу власній безпеці. Щоб розібратися, чи справді так страшно живеться поруч із біженцями, ми відправилися в Мукачево, де такий центр існує вже п’ять років.

  1. Наука, яку ми втрачаємо

Країна без науки — країна без майбутнього

Масові протести науковців — іще один феномен, яким запам’ятається нам цей рік. Через мізерне бюджетне фінансування, якого не вистачає навіть на мінімальні зарплати вченим, не кажучи вже про придбання спеціального обладнання, члени Національної академії наук тричі виходили під стіни Верховної Ради та Кабінету Міністрів України. Як же живеться вченим в умовах тотальної економії, з чим доводиться стикатися та чому українці так мало знають про досягнення вітчизняної науки? Ми спитали про це у самих вчених і зібрали ці свідчення та інші дані у статті.

  1. П’ять головних студентських протестів цієї осені

Кидання тортом

Хвиля студентських протестів прокотилася київськими університетами цієї осені після тривалої тиші. Що це? Поодинокі випадки студентського спротиву свавіллю адміністрації університетів чи закономірний результат провалу багатообіцяючої реформи вищої освіти? Ми уважно стежили за осінніми студентськими протестами та спробували звести їх в одному тексті, щоб дати відповідь на поставлене питання.

  1. Добровольческие вооружённые формирования и радикальный национализм в послемайданной Украине

Батальон Азов

Серед найважливіших подій цього року не можна обійти увагою і подальший розвиток правого спектру українського політикуму. 14 жовтня з’явилася нова ультраправа партія, заснована Цивільним корпусом «Азов» — політичним крилом полку «Азов», на чолі з Андрієм Білецьким. Який шлях пройшов «Азов» та його ідейні лідери до того, як стати легітимною політичною силою — детально проаналізував дослідних правих рухів в Україні Андреас Умланд.

  1. Нечисте царство біологічного годинника

Біологічний годинник

Здається, що поняття біологічного годинника було з нами завжди. Насправді ж цю метафору винайшли наприкінці 1970-х років. Відтоді цю сумнівну гіпотезу використовують для «наукового» підкріплення сексистських ідей, покладаючи тягар відповідальності за розмноження виключно на жінок. Та нам більше не варто прислухатися до «цокання стрілок». Чому? Читайте чудову статтю Мойри Вейгл, яку переклали Таша Ломоносова і Марина Коток.

  1. Реванш білої одноповерхової Америки: чому Республіканська партія насправді програла

Білі чоловіки за Трампа

Ну і, звісно, цього року хто тільки не написав про президентські вибори в Америці, результат яких шокував ліберальну спільноту. Але наш кореспондент пропонує детальніше розібратися, хто ж саме вибрав Дональда Трампа і чому ця перемога Республіканської партії вже обіцяє її поразку в майбутньому.  

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.