Громадський транспорт Києва виходить на лінії в аварійному стані. Про це відкрито заявляють водії куренівського тролейбусного депо, відмовляючись виходити у рейси на несправних машинах. А вчора вони провели акцію протесту під будівлею КП«Київпастранс», вхід до якої добре охороняли приватні охоронні структури. Транспортники вимагали припинення репресій проти членів своєї незалежної профспілки. Підтримати учасників та учасниць акції також прийшли активісти самба-бенду «Ритми спротиву».

«Нас просто гноблять», — розповідає водійка тролейбуса й активістка Вільної профспілки залізничників України Наталія Пристинська. За її словами, у членів незалежної профспілки забрали можливість працювати у «розривні» добре оплачувані години, пересадили на найгірші тролейбуси та влаштовують позапланові перевірки знань і переатестації водіїв з метою знизити їхній клас та зарплату. «Скажу по собі: раніше у мене була зарплата 9400 грн., а після створення профспілки — 5000, — продовжує водійка. — Якщо раніше я працювала на “розривних” графіках, то тепер доводиться пацювати на змінах, на самих поганих графіках. Вони вважають, що чим менше зарплата — тим швидше я звідси піду».

Незалежна профспілка на підприємстві була створена ще у квітні, після того як Алексей Задорожній, колишній директор депо, а тепер голова профспілки «Київпастрансу» на підприємстві, під час інструктажу назвав робітників депо «рабами». Спочатку до незалежної профспілки увійшли водії та кондуктори, але другі під тиском адміністрації з профспілки вийшли. Через погрози не увійшли у новостворену профспілку і слюсарі.

Тиранічне керівництво призводить до того, що у слюсарному цеху просто нікому працювати, як розповідає Наталія Пристинської. Замість 120 слюсарів працює 12, що не може не позначитися на стані транспорту. «Лиса» гума, непрацюючі фари та габарити, перекіс кузова — лише частина несправностей тролейбусів, на яких адміністрація змушує виходити на маршрути. А у разі чого — перекладає відповідальність на водіїв. «У нас багато приїжджих, і їм просто немає куди діватися. Усі ж хочуть заробити, — кажуть представники профспілки. — Якщо хтось виїжджати відмовиться — його просто виселять з гуртожитку. Наше начальство хоче, щоб ми були безсловесними. Вони пани, а ми — холопи». Після початку протистояння одного з активних членів профспілки водія Андрія Трояна, який оприлюднив факти технічної несправності тролейбусів на маршруті, з гуртожитку вже виселили.

Попервах профспілку не чіпали. «Адміністративний важіль», як висловився директор депо Руслан Карабчук, торкнувся водіїв ще в липні, та через певний час графіки повернули. Але вже 31 серпня члени профспілки побачили нові графіки, де їм лишилися найгірші години, та були переведені на аварійні тролейбуси.

Від керівництва КП «Київпастранс» та Департаменту транспортної інфраструктури при КМДА співробітники депо вимагають припинити дискримінацію членів профспілки, дати можливість працювати всім на рівних умовах та визнати профспілку. Але, на жаль, нікого з керівництва на робочому місці не виявилося. Замість нього звернення пофспілковців прийняв начальник охорони підприємства і пообіцяв, що зустріч з головою «Київпастрансу» буде проведена 22 грудня.

Якщо ж зустріч із директором Департаменту транспортної інфраструктури КМДА Сергієм Майзелем та керівництвом «Київпастрансу» таки не відбудеться, водії обіцяють, що не відступляться і знайдуть можливість поговорити з чиновниками — чого б це не коштувало. А тим часом ми і надалі їздитимемо у аварійних тролейбусах на «лисій» гумі. Погода у Києві цьому як раз сприяє.

P.S. На момент виходу статті стало відомо, що зустріч представників профспілки з керівництвом «Київпастрансу» так і не відбулася.

Куренівське тролейбусне депо протест

Куренівське тролейбусне депо протест

Куренівське тролейбусне депо протест

Куренівське тролейбусне депо протест

Куренівське тролейбусне депо протест

Куренівське тролейбусне депо протест

Куренівське тролейбусне депо протест

Куренівське тролейбусне депо протест

Фото Юрія Ліфшица

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.