Подія трапилась 19 лютого о 3-ій годині ночі. На площі Ринок група з 20-30 осіб напідпитку завдала тілесних ушкоджень екоактивісту Тарасові Богаю. Серед нападників потерпілий впізнав представників Правого сектора та Національного корпусу “Азов”. Як повідомив хлопець, дорогою додому він завважив натовп агресивних п’яних молодиків, які чіплялися до іноземних гостей міста. Коли він підійшов запитати, що сталось, на Тараса напали, та почали бити. Кілька разів потерпілому вдавалось відірватися від нападників, але зрештою його наздогнали в під’їзді, де “повалили мене на землю та почали бити по голові ногами та гострими предметами, а також вигукували “ріж його”, “вбивай”; я втратив свідомість, а опритомнів вже в калюжі власної крові”.

Згодом приїхали швидка та поліція, Тараса відвезли у лікарню, де надали першу допомогу, а потім доправили до райвідділу поліції. “Мене почали розпитувати про мої політичні погляди. Коли мене заводили в райвідділ, один із нападників був там і сказав: “Тебе чекають на СІЗО, тебе там вб’ють”. Коли я запитав у поліцейського, хто це такий і що він тут робить, мені відповіли, що це свідок”, – розповів постраждалий. Згодом він дізнався, що і сам у справі проходить як свідок, після чого його відпустили додому. Наразі у нього черепно-мозкова травма та численні порізи.

Між тим, патрульна поліція Львова на своїй сторінці у Фейсбук повідомила про затримання 27-річного чоловіка, який “внаслідок конфлікту наніс ножове поранення 18-річному юнакові”. Про ушкодження, яких зазнав Тарас, поліцейські нічого не повідомили, його версію подій вони також не озвучили. “Політична критика” стежитиме за ходом слідства.

Також нагадаємо, що протягом останнього року активісти різних ультраправих угруповань неодноразово скоювали напади на громадських активістів та організовані ними заходи. Зокрема, минулого березня у Львові вони зірвали “Фестиваль рівності”, на початку листопада напали на соціальний центр “Цитадель”. Також, два тижні тому в Києві після численних погроз у соцмережах знищили виставку Давида Чичкана “Втрачена можливість”, яка проходила в Центрі візуальної культури. 

P.S. номер картки для перерахунку коштів на допомогу – 4149 4378 6119 4379, Богай Тарас

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.