Жоден випадок сексуального насильства над жінками, що потрапляє в українську публічну сферу, не минає без безжального препарування особистого життя жертв — у системі правосуддя, у ЗМІ, в постах користувачів соцмереж. Чим заробляла на життя, як проводила вільний час, чи вживала алкоголь, і, зокрема, у що була одягнена. Ми ніколи не дізнаємося, у що був вдягнений боєць — фігурант справи, що набула широкого розголосу влітку минулого року. Зате неповнолітня дівчина, яку він зґвалтував, «демонструвала неналежну поведінку» — таким буде вердикт судді.

«То що ж на тобі було вдягнено?» — це фотопроект Катрін Кемберері із США, у якому авторка вирішила задокументувати одяг, який носили у день нападу жінки, що пережили сексуальне насильство.

У що були одягнуті жертви сексуального насильства

Можливості камери, яка дозволяє «схопити момент», ще зі шкільних часів захоплювали Катрін, яка нині має ступінь бакалавра з фотографії від Університету Аркадії. Протягом випускного року навчання у коледжі вона зацікавилася темою жіночого здоров’я, що й підштовхнуло її до рішення здобути minor1Minor — програма додаткової спеціалізації в університетах США. із глобальної охорони здоров’я. Ці інтереси, а також книжка, яку їй порадила подруга, допомогли Катрін визначитися із темою для дипломного фотопроекту. Читаючи роман Джона Кракауера «Міссула: зґвалтування і система правосуддя в університетському містечку», який зачіпає тему сексуального насилля в Університеті Монтани, вона була приголомшена кількістю людей, які повідомили про те, що стали жертвами насильства на кампусах коледжів, де вони навчалися… і ще більшою кількістю тих, хто нікому не розказував про ці випадки. У ході дослідження, проведеного Асоціацією американських університетів, було встановлено, що близько 12% студентів у США довелося хоча б раз пережити одну з форм сексуального контакту без їхньої згоди протягом першого року навчання в університеті, при чому для жінок ця цифра сягає 23%. До перепон, із якими знову і знову змушені зіштовхуватися жінки, коли повідомляють про злочин та беруть участь у його розслідуванні, належить не лише страх подальшого переслідування, але і страх почути питання, які свідчать про звинувачення жертви. Одне з таких питань і стало темою роботи Катрін: «Що на тобі було вдягнено?».

У що були одягнуті жертви сексуального насильства

«За визначенням, сексуальне насильство — це будь-який тип примусу до сексуального контакту або будь-яка сексуальна поведінка без згоди учасників. Одне з основних питань, яке чує жертва — про її одяг у момент нападу — дуже дратує мене, адже сексуальне насильство є актом контролю і влади і не має нічого спільного з одягом людини. Натомість, жертв часто звинувачують в нападах на них через хибну думку, що вони нібито “провокують” нападників своїм відвертим вбранням, — пише Катрін в описі свого фотопроекту. — Я вирішила задокументувати, що ж потерпілі носили насправді, аби показати, що немає такого типу одягу, який призводить до нападів. Немає такого розміру. Немає такого типу фігури. В Америці кожні 107 секунд одна людина стає жертвою сексуального злочину. Одним із довготривалих наслідків цього є посттравматичний стресовий розлад. Сексуальне насильство ніколи не відбувається через те, що хтось носить щось неправильне. Єдиною його причиною є те, що одна людина вирішує напасти на іншу».

У що були одягнуті жертви сексуального насильства

У що були одягнуті жертви сексуального насильства

У що були одягнуті жертви сексуального насильства

У що були одягнені жертви сексуального насильства

У що були одягнені жертви сексуального насильства

У що були одягнені жертви сексуального насильства

Джерела: Katherine Cambareri Photography, Break the Cycle

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.

Примітки

Примітки
1 Minor — програма додаткової спеціалізації в університетах США.