Переклала Юлія Коротнюк

Скандинавський сталий розвиток

Країни в усьому світі роблять великі кроки у галузі відновлюваної енергетики. Багато держав інвестують у нову, чисту енергетичну інфраструктуру, яка дозволяє їм постачати достатню кількість електрики, щоб задовольнити більшість своїх потреб — якщо не всі.

22 лютого Данія згенерувала стільки енергії з вітрових турбін, що її вистачило, щоб забезпечити країну живленням протягом цілого дня. Особливо вітряний день дозволив турбінам згенерувати 97 гігават-годин (ГВт·г) енергії. З них 70 ГВт·г були згенеровані з берегових вітряних турбін, а решта 27 ГВт·г — з морських установок. Усієї цієї енергії, яку отримують з одного типу відновлюваних джерел, в середньому вистачає для живлення 10 мільйонів будинків у ЄС.

Це підвищення продуктивності вітряної енергетики частково відбулося завдяки установці новій морської вітряної турбіни, яка змогла побити рекорд за кількістю енергії, яку генерує одна турбіна протягом 24 годин.

Глобальні зусилля

Багато європейських країн ділилися схожими досягненнями. Представник Wind Europe Олівер Джой сказав: «У 2016 році ми бачили, що Великобританія прожила без вугілля 12 з половиною годин, Німеччина — кілька днів на відновлюваних джерелах, а Португалія — чотири дні поспіль на відновлювальних джерелах».

Це свідчить про те, що в Європі вже відбуваються енергетичні зміни — і, можливо, тепер вони почнуться і в інших регіонах світу.

Шотландія також інвестує значні кошти у відновлювані джерела енергії, а саме вітряні турбіни, які могли б забезпечити живлення усіх будинків протягом цілого місяця. У минулому році ця країна запустила першу в світі масштабну приливну електростанцію, яка має потенціал забезпечити живленням 175 тисяч будинків.

Коста-Ріка є одною з найбільш вражаючих країн з точки зору використання відновлюваних джерел енергії. Ця острівна держава може повністю функціонувати на відновлюваних джерелах енергії протягом кількох місяців. Так, у 2015 році країна задовольнила 99% своїх енергетичних потреб із самих лише відновлюваних джерел.

Джерело: Futurism

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.