«Люди мають рівно стільки свободи та знань, скільки у них є бажання і сміливості їх узяти», — Емма Гольдман, відома анархістка ХХ століття.

«Диктаторський режим природно виростає з демократії. Найбільш збочені форми тиранії і рабства виростають із найбільш крайньої свободи», — Платон.

Ці дві цитати супроводжували дописи користувача _______ на форумі одного з сайтів продажу наркотиків у прихованій мережі Darknet. Доступ до цього сайту можливий лише через захищену систему браузера Tor, який забезпечує анонімність користувачів. Аналізуючи форум, ми дійшли висновку, що цю людину не цікавила купівля наркотиків, а форум був для неї скоріше місцем публічного висловлювання. Ця людина була також єдиним активним дописувачем форуму, який погодився дати нам коментарі щодо історії розвитку ринку продажу наркотиків у Darknet та її пов’язаність із криптовалютою біткойн, а також розповісти про головних героїв мережі. За свідченнями ________, він досліджує різні подібні сайти з жовтня 2013 року. На цей момент Росс Ульбріхт, головний розробник найвідомішого сайту Silk Road, уже був заарештований ФБР та постав перед судом. Проте цей крок у війні з наркотиками мав зворотній ефект: майже одразу найближчі соратники Росса Ульбріхта знову відкрили форум та сайт Silk Road 2.0, а загальна кількість платформ у Даркнеті, де можна й дотепер замовляти найрізноманітніші види наркотиків, зросла у багато разів.

Ви стверджуєте, що не є ані продавцем, ані покупцем наркотичних засобів на жодній із платформ. Навіщо це вам і у чому полягає тоді ваша роль на форумі?

Я проводжу своє дослідження цього явища, приблизно як і ви, але я також є активним учасником форуму. Про мою роль на ньому свідчить моя «карма», але зрозуміти значимість цього показника можуть хіба що інші користувачі форумів. «Карма» — це щось подібне до лайків у «Фейсбуку», проте можливість додавання чи віднімання карми залежить від вашої активності на форумі та її оцінки з боку інших. За весь час я заробив, як бачите, дуже високу карму — близько 120 чи 140. У середньому користувачі форуму досягають відмітки 40-50, а сам Росс Ульбріхт, відомий під псевдонімом Dread Pirate Roberts, мав карму 600.

Як вам вдалося заробити таку високу карму?

Чи не найбільше карми я отримав тоді, коли на тему найкращого наркотику для задоволення від життя я написав, що найкраще прокинутись і піти на прогулянку десь у парк, без жодних речовин, хіба якийсь сік… Тоді мене дійсно підтримали дуже багато користувачів.

Як ви узагалі дізналися про Даркнет? Від друзів, через рекламні банери чи ще якось?

Як і більшість, я дізнався про Даркнет через медіа, які бурхливо відреагували на затримання Росса Ульбріхта ФБР. Ця тема так мене зацікавила, що я одразу поставив собі браузер Tor і почав реєструватися на платформах, подібних до Silk Road, зокрема й на Black Market Reloaded — другому за популярністю торгівельному майданчику.

А у чому полягало ваше дослідження? Ви просто «висіли» на форумі?

За кілька років я зареєструвався практично на всіх головних сайтах, доволі скрупульозно вивчаючи кожен із них. Зауважу, що їх лише зараз існує близько 20, а я вивчав навіть ті, які існували по 2 місяці. І це зовсім різні сайти та аудиторії форумів: деякі з них мали широкий асортимент, подібно Silk Road та Black Market Reloaded, інші займалися винятково продажем канабісу, багато сайтів з’явилося від окремих продавців, що заробили гарну репутацію на інших платформах.

«Висіти» на форумах як активний користувач я почав лише згодом, в основному ж я читав, що пишуть інші. Найцікавішим для мене було те, як продавці самі себе описували — іноді ці історії могли зайняти по кілька сторінок у Word, і це дуже цікаво. Річ у тім, що правила безпеки спонукають людей не видавати свою особистість у Даркнеті, бути своєрідним poker-face’ом, тож усі ці історії учасників форуму навряд чи є правдивими, скоріше за все, це просто вигадки, своєрідні легенди, що допомагають охарактеризувати себе без втрати анонімності.

Для чого існують форуми? Для обговорення якості наркотиків?

По-перше, слід чітко відрізняти форум від майданчика продажів. Більшість людей узагалі не заходять на сторінки обговорень, там водночас перебуває до тисячі людей, а покупців на сайті — мільйони. По-друге, на форумі були зовсім різні люди, багатьох із них значно більше цікавили ідеї, ніж наркотики, були й такі, що висловлювалися проти наркотиків. Окрім цього, на форумі можна було зустріти відстоювання комуністичних ідей або ж їх заперечення. Там були навіть відверті расисти, але вони отримували найнижчу карму серед усіх, тож дискримінацію там точно не вітали.

Ви згадали комуністичні ідеї — але хіба не лібертаріанство є головною політичною ідеологією Darknet’у?

Якщо говорити про Silk Road Forum, то, звісно, центральними там були теми свобода та лібертаріанство. Пам’ятаю чиюсь фразу на форумі: «Я можу бути з вами повністю незгодним, але я буду до смерті битися за ваше право відстоювати свою точку зору». Стосовно вчення Австрійської школи економіки, то воно, безперечно, мало найбільший вплив на цю спільноту. Багато учасників форуму відстоювали ідеї мінімізації державного втручання у справи економіки задля її вільного розвитку. Податки, на їхню думку, є злочином, пограбуванням, до якого вдається держава, забираючи частину зароблених грошей у громадян.

А ви не ідеалізуєте цих людей? Усе ж такі платформи не могли обійтися без участі картелів, чиї представники, очевидно, забезпечували сайтам відповідний асортимент?

Ті, хто займається продажами, зазвичай справді є такими людьми, як ви описуєте. Їм плювати на ідеологію, на лібертаріанство, їм потрібно продати кокаїн та заробити бабло. Таких завжди було багато, зокрема на Black Market Reloaded. На відміну від Росса Ульбріхта, власник цього сайту backopy був дуже простим чуваком, і «круті» продавці коксу наче відчували, що він — своя людина. Прикметно, що сам backopy та багато учасників його форуму погано володіють англійською, що не завадило їм вести жваве й веселе спілкування між собою. На форумі Silk Road, навпаки, рівень дискусії та філософські теми вимагали вільного володіння мовою, через що його учасники часто посміювалися з невігластва на Black Market.

Чи правда, що саме Darkweb та ринок продажів наркотиків у ньому забезпечили стрімке зростання криптовалюти біткойна?

Я пам’ятаю, як про біткойни мені  розповів друг — тоді мені бракувало грошей навіть на проживання, так що ідея купівлі електронних грошей по 5$ здалася мені повною нісенітницею. Після затримання Росса Ульбріхта, яке зробило Даркнет загальновідомим явищем, вартість біткойнів підскочила до 170$, а далі сягнула позначки у 1200$. Обороти цього ринку, коли їх перевести у доларовий еквівалент сягають захмарних чисел. Тож я не маю сумнівів, що обіг біткойнів на чорному ринку наркотиків більший, ніж у будь-якій іншій сфері, незрівнянно більший.

Розкажіть нам про самі сайти — наприклад, як їхня поява вплинула на якість наркотиків?

Якість — це головна цінність таких платформ як Silk Road. Щоб змусити когось відмовитися від старого й звичного, мало запропонувати щось трішки краще, потрібно було запропонувати супер’якість, що й відбувалося. Дуже важливо, що покупці мали можливість дати оцінку продавцю, і ця статистика засвідчувала чесність його роботи та якість продукту. Завдяки Даркнету величезна кількість людей у світі отримали доступ до найякіснішого продукту за цінами того сміття, яке продають на вулиці. І я вважаю що це добре, адже чим чистіший наркотик, тим менше шкоди він завдає організму людини.

А у яких країнах було зареєстровано найбільше продавців?

Я думаю, що Нідерланди посідають тут перше місце. Утім доречно спитати, чи купують у цих продавців. Річ у тому, що люди не хочуть ризикувати, купуючи наркотики з Нідерландів чи з Індії, або, віднедавна, також і з Іспанії. У цих країнах спрощений обіг наркотиків, а продавці пропонують нижчі ціни, тому купівля наркотиків звідти вважається справою ризикованою. Значно безпечнішими країнами вважаються Німеччина, Швейцарія чи Англія, звідки листи навряд чи викличуть підозру правоохоронців та працівників митниці.

Галерея №1

А що крім наркотиків збували на цих сайтах?

На них часто продають комп’ютерне обладнання, електроніку, якісь підробки годинників. Також на цих сайтах можна купити, наприклад, паспорт громадянина Домініканської республіки, усього за 16 тисяч доларів. Що мене завжди вражало і приваблювало, то це чесність продавців. Якщо йдеться про якусь супер’якісну підробку годинника, яку лише хороший спеціаліст може відрізнити від оригіналу, продавці ніколи не будуть брехати, що це оригінальний товар. Таких обманів, як у «реальному» світі, там не зустріти. З іншого боку, на сайтах можна було замовити ddos-атаку, і деякі платформи часто самі піддавалися таким атакам, проплаченим їхніми конкурентами.

Як щодо реальної зброї або дитячої порнографії?

Торгівлі дитячим порно абсолютно точно не відбувалося на сайті backopy, на Silk Road чи на будь-якому з сайтів, де я реєструвався.

А ось поділ на тих, хто займався зброєю, а хто ні — справді був. На Black Market Reloaded, наприклад, продавалася навіть дуже серйозна зброя: УЗІ, пістолети з глушниками, патрони тощо. Backopy вважав, що якщо люди бажають мати зброю, вони мають на це право. Це питання цікавило його у контексті протистояння ідеї державної монополії на володіння зброєю та застосування сили.

Чи часто правоохоронцям вдається затримати продавців чи організаторів продажів наркотиків?

Так, багатьох справді саджають — зазвичай це прості люди, які обрали цю справу як бізнес із гарним прибутком. Я не чув, щоб затримували когось із представників наркокартелей, і це не дивно, адже більшість затримань відбуваються у таких країнах як США, Нідерланди або Австралія.

Але ж мережа Tor гарантує безпеку, як вдається вирахувати цих людей?

На їх пошуки щорічно витрачають мільйони, намагаються виявити слабкі місця Darknet’у. На сьогодні Tor, скажімо, уже не дає 100%-ї гарантії безпеки та анонімності. Звісно, ніхто не буде займатися простими споживачами, але серйозних продавців та організаторів платформ, які користуються Tor’ом, уже стає реально поступово вираховувати.

Якщо таких справ доволі багато, в чому причина такого ажіотажу саме довкола справи Росса Ульбріхта? Лише через те, що вона була першою?

Я думаю, велике значення тут має суворість вироку для Росса — його неможливо ані порівняти з іншими подібними справами, ані раціонально пояснити. Адвокат Росса Ульбріхта якось сказав, що навіть крупні наркоторговці ніколи не отримують кілька пожиттєвих. Коли у Нідерландах спіймали людей, які продовжили справу backopy на сайті Utopia, суд призначив їм кілька років ув’язнення, і на сьогоднішній день вони, найімовірніше, перебувають уже на свободі. Тож рішення щодо Росса Ульбріхта є цілковито абсурдним, вже не кажучи про те, що цій людині варто було б дозволити працювати й далі на благо суспільства.

І якою була реакція самого Росса Ульбріхта на такий вирок?

Мені здається, що заключна промова Росса Ульбріхта свідчила про його каяття, закінчив він її зверненням до судді: «Я прийму будь-яке рішення, яке ви будете вважати мудрим».

Хочете сказати, що він просто здався?

Так, він цілковито здався, ще й здав своїх друзів. І про це багато хто говорив на форумі Silk Road 2, де Росс Ульбріхт був уже не надто популярною фігурою. Під час затримання Росс не встиг закрити свій ноутбук, інформація з нього дозволила вийти на деяких інших людей, і це йому не вибачили.

І кого ж вдалося вирахувати таким чином?

Серед затриманих був найближчий соратник Росса Inіgo, який від початку на рівних із Dread Pirate Roberts адміністрував форум Silk Road і був головним ідейним покровителем спільноти. Коли відкрився другий форум, Inіgo заявив, що буде вести лише книжковий клуб, де щотижня розглядали нові книги, обговорювали питання філософії, економіки, юстиції тощо, переважно з точки зору Австрійської економічної школи. В одному з останніх своїх постів, десь за тиждень до затримання, Inigo цитував чергову книгу: «Держава — це така організація у суспільстві, яка намагається зберігати монополію на використання сили та застосування насильства на певній території» (16 грудня 2013 року).

Як ці арешти відбився на інших платформах?

По-перше, майданчиком продажів №1 став Black Market Reloaded. Якщо до цього backopy щодня розміщував на сайті статистику оборотів і навіть власний прибуток, то після закриття Silk Road він її приховав. У березні 2013 року, наприклад, його обороти уже складали 600 тисяч долларів. Коли ж до нього перейшли користувачі Silk Road і мільйони нових людей, які дізнались про Darknet через медіа, цей показчик у backopy виріс, напевне, у десятки разів.

Тоді розкажіть нам про backopy, власника Black Market Reloaded. Зокрема, як йому вдалось вийти з гри і не бути затриманим?

Backopy врятував його найвідоміший вчинок, який також приніс йому славу найбільш чесного та порядного власника сайту — те, як він відреагував на пограбування Black Market Reloaded. У подібних випадках інші власники сайтів розуміли репутаційні втрати й привласнювали собі гроші з оборотів, після чого закривали свої платформи. Backopy пограбували на безпрецедентну суму — 400 тисяч доларів, але він розповів про це іншим на форумі і сказав, що провина за це так чи інакше лежить на ньому як на адміністраторові сайту. Після цього він роздав потерпілим вкрадені кошти і тоді назавжди закрив майданчик продажів.

Галерея № 2

Крім того про backopy майже нічого невідомо, бо він ніколи не видавав про себе зайвої інформації, не розповідав про свої погляди, уподобання. Будь-яка інформація, на його думку, могла допомогти вирахувати і викрити його.

Пам’ятаю, як лише раз він назвав свій улюблений фільм — V for Vendetta. У цій же гілці він поділився міркуваннями щодо ресурсу та своєї участі на ньому: «Зазвичай я стримую себе від політичних та філософських суджень. Я роблю це не тому, що у мене немає власних поглядів, чи мені не подобається про них говорити, а тому що я думаю, що це неправильне використання цієї спільноти. Я не бачу себе у ролі великого лідера чи особистості, що буде вихвалятися певним чином. Я бачу свою роль тут як людини у машинному відсіку, яка просто робить так, щоб корабель плив і рухався вперед. Одинокий робітник у машинному відділі, ось і все. Я як гарний суддя у будь-якому виді спорту, якого ніхто не помічає. Головні зірки на цьому полі — це продавці та їхні клієнти, які вирішують свої справи чисто, залишаючись щасливими».

І як тепер живе ця людина, маючи неймовірну кількість біткойнів, зароблених на наркотиках? Перевести ці гроші у готівку й залишитися непоміченим, мабуть, нелегко.

Так, для backopy це дорівнювало б спробі самогубства. Найімовірніше, він виводить їх маленькими сумами, по кілька тисяч доларів у місяць, що дозволяє йому залишатися непоміченим. Але якщо він справді така людина, якою видавав себе на форумі, то цих грошей йому б мало цілком вистачати.

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.