Переклала Юлія Шевченко

У чому справа і чому це важливо?

15 березня Нідерланди проводять вибори до парламенту. Опитування уже давно прогнозують що антиісламська та налаштована проти ЄС популістська «Партія свободи» на чолі з Гертом Вілдерсом може стати найбільшою партією в цій країні, хоча Вілдерс навряд чи займе посаду в уряді.

Після британського референдуму щодо ЄС та обрання Дональда Трампа у США перемога «Партії свободи» може виглядати органічно на тлі посилення національної пропаганди та росту антиурядових рухів.

Ймовірна сильна позиція лідерки ультраправого «Національного фронту» Марін Ле Пен на травневих президентських виборах у Франції лише підтверджує цю думку. Деякі спостерігачі вважають, що на кону майбутнє ЄС.

Яким є політичний ландшафт і як працює політична система Нідерландів?

У голландському парламенті 150 членів, а це означає, що уряду потрібно 76 місць для того, щоб сформувати більшість. Жодна партія ніколи не спромагалася досягти цього, і країною вже більше століття правлять коаліції.

Парламент обирають за пропорційною системою з єдиним загальним національним електоратом: це означає, що партія, яка отримає 0,67% від національного голосування, гарантовано отримає місце в парламенті.  

За останні десятиліття в голландській політиці можна спостерігати різке зниження  підтримки трьох головних державних партій, зокрема правоцентристської та лівої. Їхня частка голосів знизилася з 80% у 1980-х роках до прогнозованих 40% цього року.

Ця тенденція простежується по всій Європі. У Нідерландах вона супроводжується зростанням кількості маленьких партій із особливими інтересами: у цьогорічних виборах візьмуть участь не менш ніж 28 таких партій, і серед них багато нових. За прогнозами, аж 14 із них здобудуть місця, і 8 із них матимуть щонайменше по десять членів у парламенті.

Саме ця роздрібленість голосів, а не стрімке зростання підтримки, може призвести до того, що «Партія свободи» стане найбільшою партією. Ті рухи, що спричинили Брекзіт та перемогу Трампа, отримали приблизно половину голосів виборців; за прогнозами, Вілдерс отримає менше 20%.

Хто такий Вілдерс і чого він хоче?

Вілдерс був обраний членом парламенту від «Народної партії за свободу та демократію» 19 років тому, потім став незалежним членом, доки у 2006 не заснував «Партію свободи» — партію, відому своєю злісною опозицією до ісламу та до того, що вона називає «ісламізацією Нідерландів».

Вілдерс був звинувачений у провокуванні дискримінації проти голландських марокканців минулого грудня та голосно засуджував на відкритті своєї кампанії «марокканських покидьків, які роблять наші вулиці небезпечними». Він цілодобово перебуває під захистом поліції.

«Партія свободи» — це не нормальна партія, Вілдерс — її єдиний член. Її виборчий маніфест обсягом в одну сторінку переважно обіцяє вжити заходів проти мусульман: позакривати мечеті та ісламські школи, заборонити продаж Корану та заборонити в’їзд мусульманських мігрантів до країни.  

Крім того, Вілдерс також обіцяє вихід Нідерландів із ЄС, закриття голландських кордонів, а також пропонує витрачати більше грошей на безпеку, а не на вітрову енергію та допомогу іноземним державам. Деякі його пропозиції порушують міжнародне право та голландську конституцію.

Які ще партії беруть участь у виборах?

«Народна партія за свободу та демократію» прем’єр-міністра Марка Рютте, яка розраховує на 23-27 місць, та її партнер у коаліції лівоцентристська «Партія праці» очікують втратити 30% та 70% місць у парламенті, відповідно.

Партії середнього розміру, які, за прогнозами, отримають по 10-20 крісел — це «Християнсько-демократичний заклик» та ліберально-прогресивні «Демократи 66». Вони обидві є урядовими партіями з 1960-х років. Більш радикальна «Соціалістична партія» та «Зелені ліві», які швидко розвиваються, можуть збільшити своє представництво в чотири рази.

Менші партії, за прогнозами, отримають менш ніж по 10 місць. Серед них дві релігійні партії, «Партія захисту тварин», партія для пенсіонерів «50 плюс», євроскептична партія «Форум за демократію» та Denk («Думай»), яка приваблює передусім іммігрантів-мусульман.

Ще є партія під назвою Niet Stemmers («Не виборці») для 25% голандських виборців, які, ймовірно, утримаються від голосування. Вона обіцяє, що її члени в парламенті, якщо вони взагалі у неї будуть, теж не будуть голосувати у парламенті.

Які основні проблемні питання?

Показники безробіття в Нідерландах — найнижчі за останні п’ять років, а економічний ріст становить 2,3%: голландська економіка добре відновлюється.

Біженці досі залишаються проблемою, але не такою великою, як під час піку європейської кризи у 2015 році. Минулого року в Нідерландах були зареєстровані приблизно 31 тис. шукачів притулку — набагато менше, ніж 90 з чимось тисяч, які прогнозував уряд.

Імміграція та інтеграція — важливі питання. Вілдерс говорить про «Генка та Інґрід», вигадане голландське подружжя, яке страждає від корумпованої політичної еліти, деспотичного ЄС та, звичайно, від іммігрантів-мусульман, які отримали права.

Впливовість Вілдерса, той факт, що Рютте також вимагає від громад мігрантів дотримуватися голландських норм, і сучасний політичний клімат у Європі означають, що до головних тем неминуче належать мультикультуралізм, глобалізація, суверенітет, голландські цінності і те, наскільки ЄС підходить (чи не підходить) для Нідерландів

Хто здобуде найбільшу кількість місць?

Переважна більшість опитувань з літа 2015 року показують, що «Партія свободи» трохи переганяє «Народну партію за свободу та демократію».

Але схоже на те, що підтримка Вілдерса спадає: згідно з Peilingwijzer, «Партія свободи» втратила минулого місяця 3-4 місця, і зараз за неї збираються голосувати лише 16% виборців — той самий рівень, що і в Рютте, але у випадку Вілдерса ця цифра постійно знижується.

Це нагадує минулі вибори, коли «Партія свободи» була на висоті до останніх тижнів перед виборами. Але опитування також вказують і на те, що більше половини виборців ще можуть змінити свою думку.

Що трапиться, якщо найбільшу кількість місць здобуде Вілдерс?

«Партія свободи» може не сформувати уряд, навіть якщо вона стане найбільшою партією. За голландською системою, новий парламент призначає «інформатора», зазвичай політика похилого віку, щоб той обміркував можливі коаліції.

Оскільки «Народна партія за свободу та демократію» і всі основні партії ліворуч від неї поклялися не співпрацювати з Вілдерсом (а Вілдерс пообіцяв не працювати з Рютте), важко уявити, як «Партія свободи» — навіть із більш ніж 30 місцями в парламенті — зможе переконати ще 46 членів парламенту приєднатися до неї в уряді.

Вілдерс заявив, що його виключення спровокує революцію, але це буде не перший випадок, коли найбільша партія Нідерландів буде не допущена до коаліції: це вже тричі траплялося з «Партією праці», при чому в одному з цих випадків вона навіть отримала аж третину голосів.

Отже, малоімовірно, що Вілдерс займе посаду в уряді. Він може навіть не намагатися це зробити: у 2010 «Партія свободи» підтримала правління Рютте, але несподівано вийшла через два роки. Багато хто очікує, що Вілдерс волітиме залишитися аутсайдером, ніж іти на компроміси.

То яким може бути уряд?

«Партія соціалістів» заявила, що не збирається співпрацювати з «Народною партією за свободу та демократію», і це ускладнює ситуацію. Можливі варіанти обертаються довкола мейнстрімних «Народної партії за свободу та демократію», «Партії праці», «Християнсько-демократичного заклику» та  «Демократів 66», до яких можуть приєднатися менші партії. «Зелені ліві», підтримка яких швидко зростає, можуть стати ключовим гравцем.

Опитування вказують на те, що знадобиться щонайменше п’ять партій, щоб сформувати уряд без «Партії свободи». Хоча цього разу різниця між різними можливими коаліціями невелика, процес формування самих коаліцій може зайняти певний час: у Нідерландах це триває в середньому три місяці.

Джерело: The Guardian

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.