Переклала Даша Бабик

Комітет Європарламенту з правових питань підготував проект звіту з рекомендаціями стосовно регулювання сфер штучного інтелекту і роботики, а також їхнього впливу на економіку і суспільство.

Серед численних рекомендацій для Європейської Комісії автори проекту зазначали, що «у світлі можливого впливу роботики та штучного інтелекту на ринок праці слід серйозно обміркувати ідею базового доходу», і закликали всіх країн-членів Європейського Союзу послідувати цій рекомендації. Медді Делво, соціалістка-членкиня Європейського Парламенту з Люксембургу, яка є авторкою звіту, стверджує, що вона особисто підтримує впровадження універсального базового доходу. Звіт, однак, просто запропонував рекомендувати розгляд цієї ідеї, не схвалюючи її безпосередньо.

Європейський Парламент проголосував щодо звіту Комітету з правових питань 16 лютого 2017 року. Це голосування визначило рекомендації щодо політики у сфері технологій, які будуть представлені Європейській Комісії.

Рекомендація «серйозно обміркувати» базовий дохід була відхилена і не включена до фінальної версії звіту: 328 членів проголосували проти рекомендації, 286 проголосували за і 8 утрималися від голосування.

Даніель Фехер, віце-голова організації «Безумовний базовий дохід – Європа» (Unconditional Basic Income Europe, UBIE), розчарований результатом, але знаходить і позитивні сторони в ситуації:

На превеликий жаль, консервативні і ліберальні партії, схоже, бояться неупередженої дискусії по базовий дохід. Якщо говорити про позитив, то ми вдячні, що членкиня ЄП Меді Дельво підняла це питання і спровокувала перше серйозне обговорення базового доходу в Європейському парламенті. Комітет із правових питань Європарламенту, відповідальний за цю доповідь, також підтримує тезу про універсальний базовий дохід в тексті проекту. Оскільки голосування було поіменним, ми знаємо, хто підтримав цю пропозицію, і це дає нам набагато міцнішу основу для лобіювання в майбутньому. Звісно, ми далі просуватимемо дискусію щодо базового доходу!

До інших суперечливих рекомендацій, представлених на розгляд Європарламенту, належав податок на роботу, виконану роботами. Цю пропозицію також було відхилено (302 «проти» і 288 «за», 22 утрималися).

EurActiv.com зазначають: «Більшість членів Європарламенту вважали за краще на даному етапі зосередитися на питаннях відповідальності та ризику — одному з основних елементів у звіті — замість того, щоб обговорювати введення суперечливих податків. Замість загального базового доходу законодавці висловилися на користь програм підтримки переходу на нові робочі місця».

Джерело: Basic Income Earth Network

Якщо ви помітили помилку, виділіть її і натисніть Ctrl+Enter.